Bestuurlijke faillissementsfraude: hof legt taakstraf op wegens schending administratie- en inlichtingenplicht

Gerechtshof Amsterdam 22 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:1104

Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt een voormalig bestuurder van een failliete vennootschap wegens schending van administratie- en inlichtingenverplichtingen. De verdachte heeft samen met een medebestuurder nagelaten een correcte administratie te voeren en te bewaren. Ook heeft hij opzettelijk geweigerd informatie te verstrekken aan de curator. Dit bemoeilijkte de afhandeling van het faillissement aanzienlijk. Het hof legt een taakstraf op van 60 uur, subsidiair 30 dagen hechtenis.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rechtspersoon en bestuurder veroordeeld voor structurele belastingfraude internationale vrachtwagenhandel

Rechtbank Rotterdam 18 april 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:5595 en ECLI:NL:RBROT:2025:5596

De rechtbank veroordeelt een rechtspersoon en diens bestuurder wegens grootschalige belastingfraude. De rechtspersoon heeft over zes kwartalen onjuiste of geen aangiften omzetbelasting gedaan. De bestuurder geeft feitelijk leiding aan deze gedragingen. Het fiscale nadeel bedraagt ruim 900.000 euro. De rechtspersoon krijgt een geldboete van 90.000 euro opgelegd. De bestuurder wordt veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 183 dagen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Uitgangspunten en aandachtspunten voor toezicht en handhaving van CSRD en CSDDD

De Europese Unie (EU) streeft ernaar om uiterlijk in 2050 het eerste continent te zijn dat klimaatneutraal is. Dit doel wordt nagestreefd door middel van allerhande vormen van duurzaamheidswetgeving, waarvan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en ­de Corporate Sustainability Due Diligence Directive ­(CSDDD) momenteel het meest in het oog springen. Deze richtlijnen concentreren zich niet alleen op de klimaatimpact van bedrijven, maar ook op hun bredere duurzaamheidsstrategie. De CSRD roept in dat kader met name rapportageverplichtingen in het leven, terwijl de CSDDD hoofzakelijk leidt tot onderzoeksverplichtingen. Beide richtlijnen richten zich voornamelijk op de grootste bedrijven die in Europa actief zijn. Ook in de afgelopen maanden stonden de CSRD en CSDDD weer in de schijnwerpers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Formele vervolging zonder maatschappelijke realiteit: hof beëindigt strafzaak tegen 'slapende' rechtspersoon

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 28 maart 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:1976

Het hof verklaart het openbaar ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging van een besloten vennootschap die werd verdacht van witwassen. De onderneming is sinds 2017 feitelijk opgehouden te bestaan en heeft geen bedrijfsactiviteiten meer. De enige bestuurder is langdurig gedetineerd in Marokko, waardoor hij zijn aanwezigheidsrecht niet kan uitoefenen. Alle rechtshulpverzoeken om hem te horen zijn vruchteloos gebleven. Het hof acht verdere vervolging niet meer in overeenstemming met de maatschappelijke realiteit. Daarom wordt de zaak zonder inhoudelijke beoordeling beëindigd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zeer geraffineerde factuurfraude: horen 3 jaar na aanmerken als verdachte leidt tot strafvermindering

Rechtbank Noord-Nederland 28 april 2025, ECLI:NL:RBNNE:2025:1637

De rechtbank Noord-Nederland veroordeelt een man tot 18 maanden celstraf wegens medeplegen van witwassen en het gebruik van vervalste facturen. De verdachte werkte samen met anderen in een geraffineerde factuurfraude waarbij bijna 500.000 euro werd buitgemaakt. Hij fungeerde als tussenpersoon tussen hackers en een medeverdachte en gaf instructies voor het opstellen van de valse documenten. De fraude werd in twee fasen uitgevoerd, waarbij ook via een advocaat werd geprobeerd het geld alsnog vrij te krijgen. De rechtbank acht zijn rol essentieel in het criminele proces. Ook moet hij ruim 23.000 euro schadevergoeding betalen aan het gedupeerde bedrijf.

Read More
Print Friendly and PDF ^