Gerechtshof Amsterdam 14 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:973
Het gerechtshof veroordeelt een man voor schuldwitwassen van 85.000 euro, afkomstig uit een internationale oplichtingszaak via valse e-mails. Het bedrag is ten onrechte overgemaakt door een Grieks bedrijf naar zijn zakelijke rekening. De verdachte neemt het geld deels contant op en geeft een ongeloofwaardige verklaring over de herkomst. Het hof oordeelt dat hij minstens had moeten vermoeden dat het geld van misdrijf afkomstig was. Het ne bis in idem-verweer wordt verworpen, omdat de Griekse rechter geen inhoudelijke uitspraak heeft gedaan. De verdachte krijgt een taakstraf van 100 uur. De benadeelde partij krijgt 85.000 euro schadevergoeding toegewezen.
Het BFT, autoriteit voor financieel-juridisch toezicht, ontvangt de laatste tijd regelmatig vragen van Wwft-instellingen over compliance dienstverleners. Dit zijn bedrijven die organisaties kunnen helpen om te voldoen aan wet- en regelgeving. Ze bieden softwaresystemen aan die Wwft-instellingen ondersteunen bij het uitvoeren van een cliëntenonderzoek zoals bedoeld in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Op 8 april zijn twee mannen (27 en 34) uit Den Haag aangehouden op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Hun woningen in Den Haag zijn doorzocht en in beslag genomen, waarbij ook beslag is gelegd op gegevensdragers, ruim 45.000 euro contant geld, sieraden, vier Rolex-horloges en 59 designertassen. De verdachten kwamen in een ander strafrechtelijk onderzoek naar voren, omdat zij vermoedelijk gebruik maakten van illegaal bankieren. Uit analyse van ontsleutelde cryptocommunicatiedata bleek dat beide mannen zich bezighielden met de handel in verdovende middelen en het verplaatsen van grote sommen (contant) geld.
Hoge Raad 8 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:539
De Hoge Raad verwerpt de klacht over het gebruik van het proces-verbaal van bevindingen en acht de motivering van het hof toereikend. Het oordeel dat verdachte het risico aanvaardde dat het geldbedrag van € 449.610 uit misdrijf afkomstig was, is niet onbegrijpelijk. Dit geldt ook voor het medeplegen van witwassen met medeverdachten die zijn veroordeeld voor hennephandel. Het oordeel over het onroerend goed in Nederland is echter onvoldoende gemotiveerd. De zaak wordt op dat onderdeel terugverwezen naar het hof.
Het Openbaar Ministerie heeft besloten Rabobank te dagvaarden. De bank heeft volgens het OM structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) overtreden. “Jarenlang schoot de bank tekort in het doen van klantonderzoek en het melden van ongebruikelijke transacties”.