Gerechtshof 's-Hertogenbosch 18 april 2025, ECLI:NL:GHSHE:2025:1115, ECLI:NL:GHSHE:2025:1114 en ECLI:NL:GHSHE:2025:1113
Drie samenhangende zaken betreffen mestfraude gepleegd door twee transportbedrijven en hun feitelijk leidinggevende. De fraude bestond uit het manipuleren van mesttransportmeldingen en mestmonsters tussen 2016 en 2018. De betrokken bedrijven, Verdachte 1 en Verdachte 2, en bestuurder Verdachte 3 maakten procesafspraken met het Openbaar Ministerie om de zaken snel af te handelen. De afgesproken straffen waren lichter dan oorspronkelijk opgelegd door de rechtbank. Verdachte 1 en Verdachte 2 kregen elk een geldboete van 20.000 in plaats van 25.000. Verdachte 3 kreeg een taakstraf van 320 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar, waar eerder een gevangenisstraf van 2 jaar was opgelegd. De procesafspraken behelsden onder meer het afzien van bewijsverweren en cassatie.
Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:646
De zaak betreft een verdachte die deelnam aan een boerenprotest op 28 juni 2022, gericht tegen het stikstofbeleid van de overheid. Naar aanleiding van aangekondigde stikstofmaatregelen was een stoet van trekkers en landbouwvoertuigen onderweg naar de woning van de toenmalige minister voor Natuur en Stikstof. Om te voorkomen dat de demonstranten de woning bereikten, zette de politie meerdere kruisingen af met politieauto’s en afzetlinten. De verdachte, samen met anderen, heeft actief geprobeerd een politieauto weg te duwen en te verplaatsen om ruimte te creëren voor de tractoren om door te rijden richting de woning van de minister. Hierbij zijn ook vernielingen aangericht, waaronder het inslaan van een ruit van een politieauto en het verspreiden van strobalen over de weg en de politievoertuigen.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om haar te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland.
De Evaluatiecommissie Omgevingswet heeft haar eerste ei gelegd. Met een weinig verrassende conclusie: zelfs de laaghangende vruchten van de wet worden niet geplukt, en ook de digitalisering hapert. In het zogenoemde reflectierapport met de veelzeggende titel ‘In werking, maar onderbenut’ maakt de evaluatiecommissie zich zorgen over het gebrek aan integraal werken onder de wet. Evenals over de hardnekkige focus bij gemeenten om puur op de ruimtelijke ordening te blijven koersen.
Op 15 april 2025 is het Instellingsbesluit voor de Strategische Milieukamer in de Staatscourant gepubliceerd. Hoe organiseer je de strijd tegen milieucriminaliteit in een landschap van inspecties, omgevingsdiensten, politie‑en‑justitie én Europese verplichtingen? Het Instellingsbesluit Strategische Milieukamer (SMK) laat zien hoe Nederland dat gaat aanpakken. De Strategische Milieukamer wordt gevormd door het Functioneel Parket, de omgevingsdiensten, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de politie en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het instellen van de Strategische Milieukamer is een van de acties waarmee Nederland uitvoering geeft aan nieuwe Europese wetgeving die het strafrecht een sterkere rol geeft bij de bescherming van het milieu.