Het stappenplan in witwaszaken: grote stappen, snel thuis?

Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat de Hoge Raad het Air Holland-arrest wees. In dit arrest vond de Hoge Raad het niet onbegrijpelijk dat het Hof Den Haag in een witwaszaak een bepaald stappenplan had gevolgd voor het bewijs van het bestanddeel ‘afkomstig uit enig misdrijf’. Dit stappenplan was in de lagere rechtspraak ontwikkeld voor witwaszaken waarin qua herkomst geen verband viel te leggen tussen het ten laste gelegde voorwerp en een concreet misdrijf. Met dit arrest en een vergelijkbaar arrest van dezelfde datum, heeft de Hoge Raad in feite het stappenplan in witwaszaken aanvaard. Na vijftien jaar bestaat er aanleiding om dit stappenplan te evalueren. Want hoewel het stappenplan op het eerste gezicht heel overzichtelijk is en in de loop der tijd nauwelijks is aangepast, levert de toepassing daarvan in de praktijk soms toch de nodige hoofdbrekens op. In dit artikel wordt in kaart gebracht tegen welke problemen feitenrechters bij de toepassing van het stappenplan kunnen aanlopen en wordt daarbij telkens een mogelijke oplossingsrichting geboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EU-roadmap data-toegang voor opsporing: balans tussen effectiviteit en rechtvaardigheid

Op 24 juni 2025 publiceerde de Europese Commissie haar langverwachte Roadmap for Lawful and Effective Access to Data for Law Enforcement. De roadmap beoogt opsporingsautoriteiten beter in staat te stellen om cybercriminaliteit en ernstige misdaad te bestrijden in een tijdperk waarin vrijwel elke misdaad een digitale component kent. De voorgestelde maatregelen zijn ambitieus: van standaardisering van data-toegang en verbetering van digitale forensische capaciteiten, tot gezamenlijke inkoop van opsporingstechnologie en het ontwikkelen van AI-oplossingen voor bewijsanalyse.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Beperking proceskostenvergoeding in Wahv-zaken niet in strijd met EVRM

Hoge Raad 24 juni 2025, ECLI:NL:HR:2025:985

De Hoge Raad oordeelt dat de korting op proceskostenvergoeding in Wahv-zaken bij no cure no pay rechtsbijstand niet in strijd is met het discriminatieverbod van het EVRM. De regeling heeft een legitiem doel: het tegengaan van overcompensatie. Alleen in bijzondere gevallen geldt de korting niet. Het gerechtshof paste de regeling ten onrechte niet toe. De uitspraak wordt vernietigd in het belang van de wet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Fiscale fraude en valse werkgeversverklaringen leiden tot boete voor feitelijk leidinggevende

Rechtbank Amsterdam 19 juni 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:4117

De rechtbank veroordeelt een bestuurder van een BV wegens belastingfraude en valsheid in geschrift. Hij diende opzettelijk onjuiste of geen belastingaangiften in en misbruikte privégelden van de BV. Daarnaast vervalste hij werkgeversverklaringen voor hypotheken. De Belastingdienst liep hierdoor ruim 2 ton mis. Vanwege zijn gezondheid en overschrijding van de redelijke termijn krijgt hij geen taak- of gevangenisstraf. De rechtbank legt een geldboete op van 10.000 euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geldboete voor rechtspersoon wegens onjuiste btw-aangifte en valse administratie

Rechtbank Amsterdam 28 mei 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:3693

De rechtbank Amsterdam veroordeelt een B.V. tot een geldboete van 5.000 euro wegens belastingfraude. De vennootschap heeft in 2016 een onjuiste btw-aangifte ingediend, waarbij ten onrechte 31.500 euro aan voorbelasting is opgevoerd. De onderliggende facturen, afkomstig van een vermeende levering van netwerkapparatuur, blijken vals. Levering van de apparatuur heeft nooit plaatsgevonden. De rechtbank acht de fraude bewezen, ondanks ontkenning door de verdediging. Strafvermindering volgt vanwege tijdsverloop en beperkte financiële draagkracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^