Artikel: Procesafspraken in het financieel-economisch strafrecht

Na een rocky start in 2019, door de afwijzing van procesafspraken in de Cymbal-zaak,1 heeft deze figuur sinds 2021 een enorme vlucht genomen en zijn procesafspraken niet meer weg te denken uit de strafrechtpraktijk. Inmiddels zijn er ook de nodige (opvallende) uitspraken en afspraken in zaken binnen het financieel-economisch strafrecht. In deze bijdrage deel ik enkele uitspraken die de laatste twee jaar mijn aandacht hebben getrokken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Trump’s ‘pauze’ op FCPA-handhaving

Op 10 februari 2025 ondertekende president Trump een uitvoerend bevel met betrekking tot de handhaving van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA). Dit uitvoerend bevel:

  • pauzeert de handhaving van lopende FCPA-zaken en stopt de start van nieuwe zaken (behoudens uitzonderingen door de procureur-generaal) voor ten minste 180 dagen;

  • geeft de procureur-generaal opdracht om eerdere en lopende FCPA-zaken te herzien; en

  • draagt de procureur-generaal op om nieuwe richtlijnen uit te vaardigen voor toekomstige FCPA-handhavingsacties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Openbaar Ministerie gaat strafbeschikking meer benutten

Het OM wil de mogelijkheden die de strafbeschikking biedt optimaal gaan benutten. Met andere woorden: het OM gaat minder dagvaarden en meer strafbeschikkingen opleggen. Zodat alleen die strafzaken bij de strafrechter terecht komen waarin dat, gelet op de ernst van het strafbare feit, noodzakelijk is. Het gaat bij dit nieuwe beleid om de grootste zaakstroom: de aanpak, behandeling en afdoening van zaken onder de noemer ‘veel voorkomende criminaliteit’ (VVC), feiten die zijn gepleegd door volwassenen. In Straf en executie: tussen wettelijk ideaal en de rechtspraktijk licht Rinus Otte, voorzitter College Procureurs-generaal de achtergrond van het nieuwe beleid toe.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nederland daalt opnieuw in corruptie-ranglijst van Transparency International

Nederland is in 2024 opnieuw een punt kwijtgeraakt in de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International, wereldwijd de meest gebruikte ranglijst om corruptie in de publieke sector in kaart te brengen. Hoewel Nederland nog net in de top 10 blijft staan, daalt ons land dit jaar van plaats 8 naar 9. Transparency International Nederland roept de regering-Schoof op maatregelen te nemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders wil centrale rol in het meldlandschap versterken

De Wbk en het Huis voor Klokkenluiders zijn nog lang niet bij iedereen bekend. Hierdoor weten potentiële melders niet dat zij beschermd worden als zij te goeder trouw een misstand melden. Dit draagt niet bij aan de bereidheid om te melden. Dat schrijft het Huis in haar jaarplan voor 2025. Ook ontvangt het Huis verzoeken die buiten de kaders van de wet vallen en niet door het Huis in behandeling kunnen worden genomen. Dit leidt tot teleurstellingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^