Strafbeschikking voor bergingsbedrijf wegens dodelijk arbeidsongeval

Het bedrijf Collewijn Berging B.V. betaalt een strafbeschikking in de vorm van een boete van 35.000 euro, die haar is opgelegd door het Openbaar Ministerie (OM). In 2023 vond er bij werkzaamheden een dodelijk arbeidsongeval plaats, waarbij een werknemer is overleden.

Dodelijk arbeidsongeval

Op 1 maart 2023 is een 52-jarige werknemer van het bergingsbedrijf om het leven gekomen. De werknemer raakte tijdens werkzaamheden aan een hydraulisch systeem van een bergingsvoertuig bekneld tussen het laadplateau en het frame van het voertuig. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) startte onder gezag van het OM een strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak en toedracht van dit dodelijke bedrijfsongeval. Daaruit blijkt volgens het OM dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet en de daarop berustende bepalingen. Het bedrijf is immers tekort geschoten in de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Het OM legt het bedrijf daarom een strafbeschikking op van 35.000 euro.

Maatregelen

Het bergingsbedrijf zegt te betreuren dat één van haar werknemers tijdens werkzaamheden door een ongeval om het leven is gekomen, en ziet in dat het ongeval (mede) het gevolg is van tekortkomingen in het Arbo-beleid dat het bedrijf voerde. Indien dit beleid beter op orde was geweest, had het ongeval mogelijk voorkomen kunnen worden. Het bedrijf zegt dan ook “de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het verlies van haar zeer gewaardeerde collega”. In gesprekken met het OM heeft het bedrijf aangetoond dat de tekortkomingen in het Arbo-beleid en de daarbij behorende maatregelen zijn onderkend en worden ondervangen. Zo worden reparaties aan hydrauliek niet meer door het bedrijf zelf uitgevoerd, maar uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Ook is er onder andere vaker en structureler fysiek toezicht in de werkplaats, worden er extra preventiemedewerkers opgeleid en wordt de “Risico Inventarisatie en Evaluatie” van het bedrijf geüpdatet en herbeoordeeld. Mede wegens de constructieve opstelling van het bedrijf, vindt het OM een strafbeschikking van 35.000 euro een passende afdoening.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^

Hoe kan je AI inzetten voor getuigenverhoren in strafzaken?

Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de ontwikkeling van een 'AI witness interview assistant’ die mogelijk in de toekomst voor dit doel kan worden gebruikt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Inwerkingtreding van de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden

Per 1 maart 2025 treedt de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) in werking. Deze wet maakt duidelijk onder welke strikte voorwaarden informatie kan worden verwerkt binnen 4 bestaande samenwerkingsverbanden op het terrein van zorg en veiligheid, in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en in de aanpak van witwassen en crimineel vermogen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wanneer is sprake van (on)toelaatbare druk tijdens de onderhandelingen voor procesafspraken?

Rechtbank Den Haag 24 januari 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:755

Het Openbaar Ministerie heeft de verdachte in de onderhandelingen over procesafspraken onder ontoelaatbare druk gezet om voorgestelde afspraken te accepteren en afstand te doen van zijn verdedigingsrechten. Dit terwijl de verdachte kwetsbaar is. De druk bestond uit het uitbrengen van een tweede dagvaarding ter zake van witwassen en een strafeis gelijk aan de in de onderhandelingen voorgestelde straf plus een derde daarvan als de voorgestelde afspraken niet door de verdachte zouden worden geaccepteerd. Na het afbreken van de onderhandelingen heeft het Openbaar Ministerie inderdaad een tweede dagvaarding uitgebracht. Als gevolg daarvan valt de strafeis van het Openbaar Ministerie netto hoger uit dan de tijdens de onderhandelingen voorgestelde straf plus een derde daarvan. Volgens de raadsman is dit daarmee een disproportioneel zwaardere straf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beheerder Telegramgroep speelde centrale rol in aanbieden en distribueren zwaar vuurwerk: veroordeling voor overtreding Wet milieubeheer

Rechtbank Rotterdam 5 december 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:13189

De verdachte, geboren in 1989 en woonachtig te Leiden, wordt vervolgd wegens zijn betrokkenheid bij de illegale handel in professioneel vuurwerk. Hij heeft als beheerder van openbare Telegramgroepen een centrale rol gespeeld in het aanbieden en distribueren van zwaar vuurwerk aan particulieren. Bovendien heeft hij in zijn woning aanzienlijke hoeveelheden professioneel vuurwerk opgeslagen.

Read More
Print Friendly and PDF ^