Wat betekent rechtsbijstand verleend door patroon en advocaatstaiair voor art. 530 Sv?

Gerechtshof Amsterdam 25 maart 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:982

Het gerechtshof Amsterdam kent een schadevergoeding toe voor rechtsbijstand in een strafzaak die eindigt zonder straf of maatregel. De vergoeding wordt beperkt omdat een deel van de bijstand is verleend door een advocaat-stagiair, wiens inzet hoofdzakelijk opleidingsgericht was. Alleen de kosten van de patroon en noodzakelijke werkzaamheden komen voor vergoeding in aanmerking. Het hof wijst een bedrag toe van 10.727,25 euro. Kosten die verband houden met de opleiding van de stagiair worden uitgesloten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor witwassen: Rijksambtenaar verstopt miljoen euro achter de plinten van keukenblok

Gerechtshof Amsterdam 15 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:1022

Een rijksambtenaar wordt veroordeeld wegens computervredebreuk en witwassen. Hij gebruikt zijn functie om vertrouwelijke gegevens uit overheidsdatabases op te vragen en te delen met criminelen. De informatie belandt via Sky ECC in het criminele milieu. In zijn woning wordt 920.000 euro aan contant geld gevonden, verstopt achter de keukenplinten. De verdachte stelt dat hij het geld niet kende en mensen wilde helpen, maar het hof acht zijn verklaringen ongeloofwaardig. De informatieverstrekking vormt een ernstige integriteitsschending. Het hof legt een gevangenisstraf van 20 maanden op.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad: vorderingen tot schadevergoeding in ‘Mallorca-zaak’ moeten deels opnieuw worden behandeld

De beslissingen van het hof over de vorderingen tot schadevergoeding van de ouders en van de vriendin van Carlo Heuvelman, die in juli 2021 op Mallorca door uitgaansgeweld om het leven is gekomen, kunnen niet geheel in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Hartlief de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag. De AG is van mening dat de vordering van de ouders voor zover die betrekking heeft op smartengeld voor hun overleden zoon en de vordering van de vriendin wegens gederfd levensonderhoud opnieuw moeten worden behandeld. De beslissing van het hof over groepsaansprakelijkheid kan wat de AG betreft wel in stand blijven. Als de Hoge Raad de conclusie volgt, dan blijft ook de toewijzing overeind van de overige onderdelen van de schadevergoedingsvorderingen van de ouders en vriendin van Heuvelman.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontvankelijkheid vordering BP: Is degene die vordering heeft ingesteld, bevoegd rechtspersoon te vertegenwoordigen?

Hoge Raad 15 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:524

De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep tegen de toewijzing van de vordering van A B.V. en acht de klacht over de vertegenwoordigingsbevoegdheid ongegrond. De schadevergoedingsmaatregel blijft in stand, zij het met strafvermindering vanwege overschrijding van de redelijke termijn. De advocaat-generaal komt tot een andere conclusie en acht de klacht wél gegrond. Volgens hem is het oordeel van het hof over de bevoegdheid van betrokkene om namens A B.V. op te treden onvoldoende gemotiveerd. Uit de stukken blijkt niet hoe betrokkene is verbonden aan de aandeelhouder B B.V. De AG acht de schadepost van 31,88 echter wél rechtstreekse schade. Omdat het toegewezen bedrag gelijk is aan de schadevergoedingsmaatregel, ziet hij onvoldoende belang voor cassatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Belastingadviseur verduistert en licht tientallen cliënten op over zevenjarige periode

Rechtbank Den Haag 11 april 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:6125

Een belastingadviseur wordt veroordeeld voor verduistering en meervoudige oplichting van cliënten over een periode van zeven jaar. Hij misbruikt zijn vertrouwenspositie om grote geldbedragen los te krijgen onder valse voorwendselen van investeringen of belastingvoordelen. De rechtbank acht bewezen dat hij het geld niet volgens afspraak gebruikt, maar aanwendt voor privédoeleinden. De verdediging pleit voor (gedeeltelijke) vrijspraak en wijst op de lange procesduur en het blanco strafblad. De rechtbank verwerpt deze verweren en legt een taakstraf van 240 uur op, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden. Tien benadeelden krijgen (deels) schadevergoeding toegewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^