Verzoek vergoeding kosten rechtsbijstand toegekend tot ruim 1,5 miljoen euro

Gerechtshof Amsterdam 25 oktober 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2529

In deze zaak is een verzoek ex art. 530 Sv ingediend. Het verzoek strekt o.a. tot het verkrijgen van een vergoeding van gemaakte advocaatkosten van ruim 1,5 miljoen euro in een strafzaak die zo’n 8 jaar heeft gelopen, maar die is geëindigd zonder oplegging van straf of maatregel. De advocaat-generaal heeft geadviseerd het toe te kennen bedrag te matigen met 50%. Het hof ziet hiervoor geen aanleiding. Dat veel verweren zijn gevoerd die door het hof zijn verworpen, kan volgens het hof alleen in bijzondere gevallen aanleiding zijn een verzoek tot kostenvergoeding voor rechtsbijstand te matigen. Het hof ziet in een zaak als deze geen aanleiding voor matiging in het feit dat door de raadsman van een andere Verdachte in het onderzoek tegen lagere kosten rechtsbijstand is verleend. De kosten voor rechtsbijstand zijn fors. Gelet op de duur van de strafrechtelijke procedure en de omvang, de context en de complexiteit van de zaak, zijn ze niet bovenmatig of anderszins onredelijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM start onderzoek tegen DuPont/Chemours

Op 4 september 2023 overhandigde advocaat Bénédicte Ficq namens circa 2400 mensen een aangifte aan het Openbaar Ministerie tegen het chemiebedrijf DuPont/Chemours in Dordrecht. De aangifte is gericht tegen het bedrijf en de leidinggevenden en gaat over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen gedurende de periode van 1967 tot nu. Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten. Het strafrechtelijke onderzoek zal worden uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de DCMR Milieudienst Rijnmond, Politie en de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag BFT tegen inbeslagneming stukken door Openbaar Ministerie in onderzoek naar notaris Frank Oranje. Rb: BFT heeft (slechts) afgeleid verschoningsrecht.

Rechtbank Amsterdam 8 augustus 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:5900

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) wil in het strafrechtelijk onderzoek naar de grootscheepse fraude bij notaris- en advocatenkantoor Pels Rijcken geen eigen onderzoeksdossiers overhandigen. Het BFT heeft om die reden beklag ingesteld bij de Rechtbank Amsterdam tegen de eerdere inbeslagneming door het Openbaar Ministerie van vier onderzoeksrapporten van het BFT, gespreksverslagen, vier tuchtklachten en brondocumenten. Het beklag is door de rechtbank ongegrond verklaard. Waarom? Onder meer omdat er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden waar het verschoningsrecht voor moet wijken: het belang van het OM weegt zwaarder. Bovendien heeft het BFT als toezichthouder op de notarisberoepsgroep geen zelfstandig verschoningsrecht. Een afgeleid verschoningsrecht geldt alleen voor informatie die herleidbaar is tot individuele cliënten van een kantoor. Bovendien brengt de geheimhoudingsplicht niet automatisch een verschoningsrecht met zich mee, zo stelt de rechter vast, met verwijzing naar accountants. Die hebben wel geheimhoudingsplicht, maar geen verschoningsrecht. Het BFT heeft tegen deze beslissing cassatie ingesteld met een beroep op het verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM seponeert Box-zaak vanwege schending verschoningsrecht

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag 6 oktober bekend gemaakt te hebben besloten om vermogensbeheerder Box Consultants niet strafrechtelijk te vervolgen. Daarmee beëindigt het OM een langlopend strafrechtelijk onderzoek dat in 2013 van start ging. De zaak deed veel stof opwaaien vanwege de schendingen van het verschoningsrecht door het OM die de zaak aan het licht bracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Ook namen geheimhouders vallen onder verschoningsrecht, tenzij bijzondere omstandigheden. Geen beklag in dat geval, dan wordt aangenomen dat geen beroep op het verschoningsrecht wordt gedaan.

Hoge Raad 19 september 2023, ECLI:NL:HR:2023:1268

De Hoge Raad heeft een uitspraak gewezen waarin in de algemene beschouwing in wordt gegaan aan vraag welke procedure moet worden gevolgd in bijzonder geval dat (i) beslagene t.b.v. selectie van stukken of gegevens die volgens hem onder verschoningsrecht van geheimhouders vallen, lijst met geheimhouders heeft verstrekt aan RC, (ii) zaaksofficier van justitie gemotiveerd verzoekt om kennisneming van (vermelding van één of meer namen op) lijst en (iii) beslagene tijdig, binnen eventueel door RC gestelde termijn, zich er gemotiveerd tegen verzet dat OvJ afschrift ontvangt van deze als zodanig niet in beslag genomen lijst dan wel anderszins kennisneemt van namen/gegevens van op deze lijst vermelde geheimhouders, op grond dat daardoor stukken en/of gegevens die onder verschoningsrecht vallen, bekend worden aan één of meer met opsporing en/of vervolging belaste functionarissen en op andere wijze (kunnen) worden gebruikt dan t.b.v. hiervoor genoemde selectie.

Read More
Print Friendly and PDF ^