NOvA bevestigt: Advocaat die in andere hoedanigheid optreedt heeft in beginsel geen verschoningsrecht

Van een advocaat mag worden verwacht dat hij of zij duidelijk is over de hoedanigheid waarin wordt opgetreden: als advocaat of in een andere rol. De toelichting op gedragsregel 9 is sinds 1 januari 2025 aangepast. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De NOvA zette een aantal vragen op een rij, waaronder de vraag of een advocaat die in een andere hoedanigheid optreedt nog wel te maken heeft met het verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamervragen na oproep Openbaar Ministerie om verbetering corruptiewetgeving

Op 4 februari zijn kamervragen gesteld door Kamerlid Van Nispen (SP) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de oproep van het Openbaar Ministerie om de wetgeving tegen corruptie te verbeteren. Het Openbaar Ministerie vindt dat er te weinig wettelijke mogelijkheden zijn om ambtenaren en politici voor corruptie te vervolgen, en wil dit aankaarten bij het ministerie van Justitie. Directe aanleiding is een tot nu toe onbekend corruptieonderzoek naar VVD’er Neelie Kroes. Dat onderzoek zet het OM niet voort omdat de Nederlandse wetgeving niet toereikend zou zijn om er een zaak van te maken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders: Onvoldoende naleving van de Wet bescherming klokkenluiders

Werkgevers, met name in de zorg, cultuur, overheid, onderwijs en het MKB, voldoen niet altijd aan de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). Dat schrijft het Huis voor Klokkenluiders in haar Jaarplan 2025. Vanuit verschillende sectoren ontvangt het HvK signalen dat nog niet alle werkgevers zich aan de Wbk houden. Ook bepaalde groepen medewerkers, zoals zzp’ers en platformmedewerkers ervaren niet altijd de juiste bescherming. Werkgevers houden zich vaak niet aan de Wbk, omdat zij er niet bekend mee zijn, niet goed weten hoe ze aan de verplichtingen moeten voldoen of hier geen prioriteit aan geven. Sommige werkgevers lijken bewust de wet te negeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

The new Dutch act on international sanctions measures: a first analysis

In response to the unprecedented sanctions against Russia and the corresponding increase in political attention to sanctions in general, the Netherlands has deemed it necessary to recently propose a new Dutch act on sanctions implementation, the Wet Internationale Sanctiemaatregelen ('Wis'). This article highlights some of the most significant changes following from the Wis that will reshape the Dutch landscape of sanctions compliance and will affect compliance officers throughout the market, but particularly those working at corporates, law firms and accounting firms. This article provides an overview of the comments the market has given on the legislative proposal and summarises the impact of the Wis on compliance functions.

Read More
Print Friendly and PDF ^

CCBE aanbevelingen voor waarborgen belangen van advocaten bij implementatie van de E-Evidence Verordening

Op 21 november 2024 heeft de Raad van Europese Balies en Ordes van Advocaten (CCBE) aanbevelingen uitgebracht over de implementatie van de E-Evidence Verordening. Deze aanbevelingen richten zich op kwesties die zowel relevant als van belang zijn voor de balies en de advocatuur. Ze zijn bedoeld om balies te ondersteunen bij hun overleg met hun respectieve ministeries tijdens het nationale implementatieproces.

Read More
Print Friendly and PDF ^