The Protection of Fundamental Rights and Procedural Guarantees in OLAF Investigations

The protection of fundamental rights and procedural guarantees in administrative investigations conducted by the European Anti-Fraud Office (OLAF) has constantly evolved since its creation in 1999. First, the catalogue of procedural rights and guarantees embedded in the successive regulations governing the conduct of OLAF’s investigations was significantly expanded. Second, the existing mechanisms to ensure their protection were reinforced by the creation of the new function of the Controller of procedural guarantees and a new complaints mechanism. As a result, the legal framework under which OLAF operates at present is significantly more protective of fundamental rights and procedural guarantees than it was 25 years ago. This article sheds light on these two key developments: the progressive codification of fundamental rights and procedural guarantees applicable to OLAF’s investigations and the reinforcement of their protection by the creation of the new Controller and the new complaints mechanism.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wanneer is sprake van (on)toelaatbare druk tijdens de onderhandelingen voor procesafspraken?

Rechtbank Den Haag 24 januari 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:755

Het Openbaar Ministerie heeft de verdachte in de onderhandelingen over procesafspraken onder ontoelaatbare druk gezet om voorgestelde afspraken te accepteren en afstand te doen van zijn verdedigingsrechten. Dit terwijl de verdachte kwetsbaar is. De druk bestond uit het uitbrengen van een tweede dagvaarding ter zake van witwassen en een strafeis gelijk aan de in de onderhandelingen voorgestelde straf plus een derde daarvan als de voorgestelde afspraken niet door de verdachte zouden worden geaccepteerd. Na het afbreken van de onderhandelingen heeft het Openbaar Ministerie inderdaad een tweede dagvaarding uitgebracht. Als gevolg daarvan valt de strafeis van het Openbaar Ministerie netto hoger uit dan de tijdens de onderhandelingen voorgestelde straf plus een derde daarvan. Volgens de raadsman is dit daarmee een disproportioneel zwaardere straf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het bewijsvermoeden in de Wet bescherming klokkenluiders: hoe weerleg je dat?

Parket bij de Hoge Raad 22 november 2024, ECLI:NL:PHR:2024:1260

De Wet bescherming klokkenluiders verbiedt om klokkenluiders te benadelen. Deze wet bevat bovendien een bewijsvermoeden dat benadeling van een werknemer verband houdt met een door hem gedane klokkenluidersmelding. Het is aan de werkgever om dat vermoeden te weerleggen. Maar wat is daarvoor vereist? Kan de werkgever daarbij volstaan met het ontzenuwen van het vermoeden door het leveren van zogeheten tegenbewijs, of moet hij het tegendeel bewijzen van wat wordt vermoed?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Diverse moties ter verdere bescherming van klokkenluiders aangenomen

Op dinsdag 21 januari heeft de Tweede Kamer gestemdover zeven moties, die betrekking hebben op (uitwerking van) de Wbk, met bijbehorende taken en rollen voor het Huis voor klokkenluiders. Om welke moties gaat het precies en welke zijn aangenomen?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ministerie BZK publiceert handreiking voor het omgaan met integriteitsschendingen en ongewenst gedrag

De handreiking, met daarin bouwstenen voor een protocol, kan worden beschouwd als een extra hulpmiddel en een onderdeel van het integriteitsbeleid voor de politieke ambtsdragers van de decentrale overheden. Het biedt houvast en geeft richting bij de behandeling van vermeende of daadwerkelijke integriteitsschendingen. Het modelprotocol is echter geen algemeen verbindend voorschrift, het geldt als een belangrijk en gedragen uitgangspunt.

Read More
Print Friendly and PDF ^