Veroordeling voor witwassen: Rijksambtenaar verstopt miljoen euro achter de plinten van keukenblok

Gerechtshof Amsterdam 15 april 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:1022

Een rijksambtenaar wordt veroordeeld wegens computervredebreuk en witwassen. Hij gebruikt zijn functie om vertrouwelijke gegevens uit overheidsdatabases op te vragen en te delen met criminelen. De informatie belandt via Sky ECC in het criminele milieu. In zijn woning wordt 920.000 euro aan contant geld gevonden, verstopt achter de keukenplinten. De verdachte stelt dat hij het geld niet kende en mensen wilde helpen, maar het hof acht zijn verklaringen ongeloofwaardig. De informatieverstrekking vormt een ernstige integriteitsschending. Het hof legt een gevangenisstraf van 20 maanden op.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raad van State: verbod op taakstraf beperkt vrijheid van rechter te veel

De Afdeling advisering meent dat het signaal dat hard wordt opgetreden tegen geweld tegen hulpverleners niet opweegt tegen het beperken van de vrijheid van de rechter en de officier van justitie om een passende straf te bepalen. Dit kan leiden tot disproportionele straffen en heeft ook andere nadelen. Daarom adviseert de Afdeling advisering het wetsvoorstel niet verder in behandeling te nemen, tenzij het voorstel wordt aangepast.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FEC Jaarverslag 2024 gepubliceerd: 25 jaar samenwerking in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) heeft het jaarverslag over 2024 gepubliceerd. Dit bijzondere jaar markeert het zilveren jubileum van het FEC: een kwart eeuw samenwerking ter versterking van de integriteit van het financiële stelsel. Wat begon als een reactie op de gebeurtenissen rondom Operatie Clickfonds in 1997, is uitgegroeid tot een breed samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen met een gemeenschappelijk doel: het versterken van de integriteit van het financiële stelsel en het tegengaan van financieel-economische criminaliteit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad: vorderingen tot schadevergoeding in ‘Mallorca-zaak’ moeten deels opnieuw worden behandeld

De beslissingen van het hof over de vorderingen tot schadevergoeding van de ouders en van de vriendin van Carlo Heuvelman, die in juli 2021 op Mallorca door uitgaansgeweld om het leven is gekomen, kunnen niet geheel in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Hartlief de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag. De AG is van mening dat de vordering van de ouders voor zover die betrekking heeft op smartengeld voor hun overleden zoon en de vordering van de vriendin wegens gederfd levensonderhoud opnieuw moeten worden behandeld. De beslissing van het hof over groepsaansprakelijkheid kan wat de AG betreft wel in stand blijven. Als de Hoge Raad de conclusie volgt, dan blijft ook de toewijzing overeind van de overige onderdelen van de schadevergoedingsvorderingen van de ouders en vriendin van Heuvelman.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afdeling gaat om: onderwijssancties toch niet bestraffend

ABRvS 23 april 2025, ECLI:NL:RVS:2025:1831

In 2023 en 2024 zijn er twee uitspraken verschenen, waaruit bleek dat de Afdeling bepaalde onderwijssancties als bestraffende sancties aanmerkte. De Afdeling komt in een uitspraak van 23 april jl. terug op haar oordeel dat onderwijssancties bestraffende sancties zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^