Meer slagkracht in aanpak van milieucriminaliteit

Op 15 april 2025 is het Instellingsbesluit voor de Strategische Milieukamer in de Staatscourant gepubliceerd. Hoe organiseer je de strijd tegen milieucriminaliteit in een landschap van inspecties, omgevingsdiensten, politie‑en‑justitie én Europese verplichtingen? Het Instellingsbesluit Strategische Milieukamer (SMK) laat zien hoe Nederland dat gaat aanpakken. De Strategische Milieukamer wordt gevormd door het Functioneel Parket, de omgevingsdiensten, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de politie en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het instellen van de Strategische Milieukamer is een van de acties waarmee Nederland uitvoering geeft aan nieuwe Europese wetgeving die het strafrecht een sterkere rol geeft bij de bescherming van het milieu.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ILT: Milieurisico’s LD-staalslakken worden onvoldoende beheerst

Uit onderzoek door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat de risico’s om milieuschade bij grootschalige toepassing van LD-staalslakken te voorkomen onvoldoende worden beheerst. Op 9 van de 10 onderzochte locaties waar deze staalslakken zijn toegepast, is sprake van milieuschade ondanks dat de toepassingen voldeden aan de geldende wet- en regelgeving. De inspectie concludeert dat de regelgeving voor toepassing van LD-staalslakken tekortschiet en te weinig bescherming biedt voor mens en milieu.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Reactie OM op oproep van Frisse Wind over strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Op 16 april verscheen een open brief van Frisse Wind namens 1500+ ondertekenaars gericht aan het Openbaar Ministerie. In de brief uiten zij hun zorgen over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en vragen zij om meer duidelijkheid. In een persbericht licht het OM toe waar het onderzoek nu staat, welke stappen er gezet zijn en wat er de komende tijd te verwachten is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vervolging wegens verwaarlozing rijksmonument

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 8 april 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:2065

In de zaak betreffende de vervolging wegens verwaarlozing van een rijksmonument heeft het hof vrijspraak uitgesproken. Het oordeel luidde dat verwaarlozing van een rijksmonument pas sinds 2016 als een strafbaar feit kan worden aangemerkt. In dit specifieke geval verkeerde het monument echter al vóór die tijd in een zodanig slechte staat, dat zelfs sober en doelmatig onderhoud niet langer zou hebben kunnen bijdragen aan het behoud ervan. Met andere woorden, de situatie was al dermate verslechterd dat instandhouding via regulier onderhoud feitelijk onmogelijk was geworden, wat vervolging op basis van de latere wetgeving uitsloot.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europol: georganiseerde criminaliteit in Europa ondergaat fundamentele transformatie

Naar aanleiding van het op 12 maart 2025 gepubliceerde rapport van Europol – de EU Serious and Organised Crime Threat Assessment 2025 (EU SOCTA) – is duidelijk geworden dat georganiseerde criminaliteit in Europa een fundamentele transformatie ondergaat. De analyse is meer dan een dreigingsrapport: het is een waarschuwing over hoe technologie, geopolitiek en digitale infrastructuur samenkomen in een snel evoluerend crimineel ecosysteem.

Read More
Print Friendly and PDF ^