An interpretative analysis of the European ne bis in idem principle through the lens of ECHR, CFR and CISA Provisions: Are three streams flowing in the same channel?

The ne bis in idem principle (procedural defence) proscribes multiple criminal proceedings and punishments for the same criminal offence/conduct, which is predicated on a final verdict of acquittal or conviction by a court of competent jurisdiction. Incorporated as a fundamental human right through Article 4 of Protocol No. 7 annexed to the ECHR and fundamental right safeguarded through Article 50 CFR, the principle is conjoined with the right to free movement of persons through Article 54 CISA. An evaluation of the characteristics, substance, rationale, scope, and limitations associated with the autonomous procedural defence reveals corresponding purposes. CJEU and ECtHR jurisprudence have delineated the scope and limitations of the procedural defence and the two European courts have reciprocally influenced their respective case law. Definitive and practical judicial guidelines on the application of the principle facilitate consistency of approach by diverse national legal systems consistent with the principle of legality.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EHRM neemt schending art. 6 aan na gebruik verklaringen medeverdachten die als deal met OM zijn afgelegd

EHRM 1 juni 2023, ERIK ADAMČO v. SLOVAKIA (Application no. 19990/20)

Het EHRM neemt schending van art. 6 aan in een zaak waarin de veroordeling van de verzoeker in belangrijke mate is gebaseerd op belastend bewijs van medeplichtigen die voortvloeien uit samenwerking met het OM in ruil voor immuniteit of andere voordelen. Eigenbelang van medeplichtigen is niet uitgesloten als motief. Geen waarneembare individuele aandacht van de nationale rechter voor de omvang en de aard van de verkregen voordelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: “Mogen wij even binnen kijken?”

Deze bijdrage gaat over toestemming als grondslag voor de uitoefening van opsporingsbevoegdheden. In het bijzonder gaan de auteurs in op toestemming voor het verrichten van onderzoekshandelingen waarmee wordt voorbijgegaan aan het recht van de betrokkene op bescherming van diens persoonlijke levenssfeer, zoals de doorzoeking van een bedrijfspand, voertuig of woning. Aandacht wordt besteed aan de relevante rechtspraak van het EHRM over afstand van recht (waivers), recente rechtspraak van de Hoge Raad over doorzoeking op basis van toestemming en de plannen van de wetgever om in het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering toestemming als zelfstandige grondslag voor de uitoefening van opsporingsbevoegdheden neer te leggen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Seminar Bescherming van Klokkenluiders anno 2023 | Actualiteiten, uitdagingen en handvaten

Donderdag 22 juni 2023 van 9.30 - 17.00 uur
Centrum van Den Haag

Tijdens dit seminar gaan we de diepte in. Inmiddels is iedereen, die een rol heeft bij de implementatie van de Wet bescherming klokkenluiders in hun organisatie en ook degenen die hierover adviseren, wel bekend met de inhoud van de Wbk. Werken met deze wet roept echter de nodige vragen op. Hoe dient er bijvoorbeeld om te gaan met meldingen, melders en beklaagden? Welke rechten hebben zij en welke verplichtingen ontstaan er wanneer richting hen? Deze en meer vragen passeren de revue tijdens dit seminar. Ook komt uitgebreid aan bod wanneer onderzoek dient te worden gedaan naar klokkenluidersmeldingen en als dat het geval is, hoe dat onderzoek het beste vorm te geven.

Read More
/Source
Print Friendly and PDF ^

Europarlementariërs stemmen voor snellere bevriezing en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen

Nieuwe regelgeving inzake de inbeslagneming van criminele vermogensbestanddelen moet zorgen voor snelle en efficiënte bevriezingsoperaties overal in de EU en een snellere schadeloosstelling van slachtoffers. Het gaat om het Voorstel voor een Richtlijn inzake de ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^