In hoeverre heeft iemand inzage in zijn persoonsgegevens bij een Wwft-instelling o.g.v. de AVG en mag deze instelling inzage weigeren op grond van de geheimhoudingsplicht van de Wwft?

Gerechtshof Amsterdam 26 juli 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:2192

Niet valt in te zien waarom Travelex een kopie van de verwerkte persoons-gegevens van Appellant, zoals bedoeld in art. 15 lid 3 AVG, niet aan hem heeft verstrekt. Niet gesteld of gebleken is dat de weigering deze gegevens te verstrekken noodzakelijk was ter naleving van de geheimhoudingsplicht van art. 23 lid 1 onder a Wwft. Travelex heeft ter zitting in hoger beroep ook aangegeven dat zij deze gegevens zou hebben verstrekt, indien daarom en niet enkel om belastende gegevens was gevraagd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NVB: blij dat DNB knelpunten witwasaanpak erkent

Banken hebben als poortwachters van het financiële systeem een belangrijke rol bij het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering. Al langer wijzen banken op knelpunten in de dienstverlening aan hun klanten bij het uitvoeren van deze rol. De NVB is dan ook blij dat De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder op deze rol deze knelpunten ook ziet en hier iets aan wil doen, evenals aan het verhogen van de effectiviteit van witwasbestrijding, wat een belangrijke publiek-private opdracht is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

DNB: Aanpak van witwassen moet gerichter

Een meer risicogebaseerde benadering moet de inspanningen om de financiële sector vrij te houden van financieel-economische criminaliteit gerichter maken. Een dergelijke benadering vermindert ook de ongewenste neveneffecten van de poortwachtersrol van banken en andere financiële instellingen, zoals het onnodig weigeren of uitsluiten (‘de-risking’) van klanten van het betalingsverkeer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Moet de Kamer van Koophandel meer doen aan fraudebestrijding?

Op 11 juli zijn door Inge van Dijk (Kamerlid CDA) kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht ‘De Kamer van Koophandel moet meer doen aan fraudebestrijding’. De KVK levert met het beheer van het Handelsregister een bijdrage aan de handhaving door de overheid. De KVK heeft echter geen zelfstandige signalerende rol aangezien de KVK geen toezichthouder is. Ten aanzien van het bestrijden van fraude en witwassen geldt dat de KVK hier geen zelfstandige rol in heeft. Tegelijkertijd is het Handelsregister van de KVK, waar het register met gegevens van uiteindelijk belanghebbenden (UBO-register) eveneens deel van uitmaakt, wel een belangrijke bron van informatie voor bevoegde autoriteiten, meldingsplichtige instellingen en andere partijen, zoals bijvoorbeeld onderzoeksjournalisten. Deze partijen gebruiken de informatie vanuit hun respectievelijke rol in het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme en het aanpakken van misstanden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Crypto-fraude en de strafrechtelijke aanpak ervan

Door V.C. Langenburg (Jaeger Advocaten)

Crypto’s zijn booming. Uit onderzoek van het Nibud blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst een kwart van de Nederlandse jongeren erin investeert. Onder invloed van zogeheten ‘finfluencers’ worden gouden bergen verwacht bij het investeren in cryptovaluta en op het internet zijn allerlei succesverhalen te vinden van mensen die op korte termijn veel geld hebben verdiend met de handel in crypto. De cryptomarkt is kortom een ‘fantasymarkt’ en in zo’n markt ligt fraude op de loer.

Read More
Print Friendly and PDF ^