Procesafspraken bij mestfraudezaken leiden tot aangepaste straffen

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 18 april 2025, ECLI:NL:GHSHE:2025:1115, ECLI:NL:GHSHE:2025:1114 en ECLI:NL:GHSHE:2025:1113

Drie samenhangende zaken betreffen mestfraude gepleegd door twee transportbedrijven en hun feitelijk leidinggevende. De fraude bestond uit het manipuleren van mesttransportmeldingen en mestmonsters tussen 2016 en 2018. De betrokken bedrijven, Verdachte 1 en Verdachte 2, en bestuurder Verdachte 3 maakten procesafspraken met het Openbaar Ministerie om de zaken snel af te handelen. De afgesproken straffen waren lichter dan oorspronkelijk opgelegd door de rechtbank. Verdachte 1 en Verdachte 2 kregen elk een geldboete van 20.000 in plaats van 25.000. Verdachte 3 kreeg een taakstraf van 320 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar, waar eerder een gevangenisstraf van 2 jaar was opgelegd. De procesafspraken behelsden onder meer het afzien van bewijsverweren en cassatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad bevestigt veroordeling wegens wederspannigheid bij boerenprotest richting woning minister

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:646

De zaak betreft een verdachte die deelnam aan een boerenprotest op 28 juni 2022, gericht tegen het stikstofbeleid van de overheid. Naar aanleiding van aangekondigde stikstofmaatregelen was een stoet van trekkers en landbouwvoertuigen onderweg naar de woning van de toenmalige minister voor Natuur en Stikstof. Om te voorkomen dat de demonstranten de woning bereikten, zette de politie meerdere kruisingen af met politieauto’s en afzetlinten. De verdachte, samen met anderen, heeft actief geprobeerd een politieauto weg te duwen en te verplaatsen om ruimte te creëren voor de tractoren om door te rijden richting de woning van de minister. Hierbij zijn ook vernielingen aangericht, waaronder het inslaan van een ruit van een politieauto en het verspreiden van strobalen over de weg en de politievoertuigen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt beoordelingskader aanhoudingsverzoeken

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:658

De Hoge Raad herhaalt het beoordelingskader voor aanhoudingsverzoeken. Een aanhoudingsverzoek kan op de terechtzitting worden gedaan door de verdachte of door zijn raadsman, ook als deze niet gemachtigd is, mits het verzoek gericht is op het effectueren van het aanwezigheidsrecht. De verdachte of zijn raadsman moet daarbij concreet aangeven welke omstandigheid het verzoek rechtvaardigt, anders mag de rechter het verzoek zonder meer afwijzen. Indien de aangedragen omstandigheid onvoldoende is onderbouwd, kan de rechter om nadere gegevens vragen of het verzoek alsnog afwijzen als onvoldoende aannemelijk. Als de aangedragen omstandigheden wel aannemelijk zijn, moet de rechter een belangenafweging maken tussen het aanwezigheidsrecht van de verdachte en het belang van een doeltreffende en spoedige berechting, en bij afwijzing zijn beslissing deugdelijk motiveren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gerechtshof spreekt jonge vrouw vrij van medeplichtigheid aan opzetwitwassen

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 16 april 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:2347

De verdachte betreft een jonge vrouw, geboren in 2000, die een BUNQ-bankrekening heeft geopend voor een onbekend gebleven persoon, die zich via Instagram aan haar presenteerde onder een alias. Deze hoofddader kon niet worden opgespoord door de politie. De vrouw verkeert destijds in een kwetsbare mentale toestand als gevolg van het overlijden van haar vriend en staat onder behandeling bij een psycholoog. Met de door haar geopende rekening is WhatsAppfraude gepleegd, waarbij een tachtigplusser voor meer dan honderdduizend euro is gedupeerd, waarvan 1980 euro op de BUNQ-rekening is beland. De verdachte heeft, na het ontdekken van de fraude, uit eigen beweging melding gedaan bij de politie. Het gerechtshof kan niet met voldoende mate van zekerheid vaststellen dat de verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door haar gedragingen witwashandelingen zouden worden gepleegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verhuurfraudeur krijgt gevangenisstraf voor oplichting met valse huurovereenkomsten

Gerechtshof Den Haag 19 januari 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:45

De verdachte verhuurt in 2019-2020 op frauduleuze wijze woningen via Facebook, zonder daartoe bevoegd te zijn. Hij gebruikt valse namen, verzint verhalen en maakt vervalste huurovereenkomsten op. Slachtoffers betalen hem huur en borg, maar krijgen geen toegang tot de woning. Het gerechtshof acht meerdere feiten van oplichting en valsheid in geschrift bewezen. De straf bedraagt 10 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte 490 euro schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers.

Read More
Print Friendly and PDF ^