Beklag tegen beslag: wat als de verschoningsgerechtigde tussentijds komt te overlijden?

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:403

Tijdens een doorzoeking bij twee cliƫnten van een advocaat zijn in juni 2016 stukken en digitale gegevensdragers in beslag genomen. De advocaat diende kort daarna een klaagschrift in op grond van artikel 552a Sv, onder verwijzing naar zijn verschoningsrecht. De rechtbank verklaart het beklag deels gegrond en houdt de behandeling aan voor wat betreft de digitale gegevensdragers, waarvan inmiddels een digitale kopie is gemaakt door de politie. De originele gegevensdragers worden aan de cliƫnten teruggegeven. In januari 2024 verklaart de rechtbank het beklag alsnog niet-ontvankelijk, omdat de gegevensdragers zijn teruggegeven. De advocaat is op dat moment overleden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zembla-publicaties over sanctieontduiking niet onrechtmatig jegens dochter Iraans olieconcern

Rechtbank Den Haag 25 maart 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:4367

In een recente uitspraak heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld dat de publicaties van Zembla over mogelijke Iraanse sanctieontduiking via Nederland niet onrechtmatig zijn jegens het bedrijf O1 International. De zaak draaide om een uitzending, podcast en artikelen waarin Zembla onderzocht hoe het Iraanse regime internationale sancties zou proberen te omzeilen met behulp van constructies in Nederland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure?

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:456

Strekt het verschoningsrecht in een strafvorderlijke procedure zich ook uit over vertrouwelijke gegevens die een advocaat heeft ingebracht in een fiscale procedure? De Hoge Raad gaat in op die vraag in. Ook maakt hij opmerkingen over wat de Belastingdienst, de FIOD en het Openbaar Ministerie moeten doen om inbreuken op het verschoningsrecht zoveel mogelijk te voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Eerste Afdelingsuitspraak handhaving Omgevingswet (artt. 5.1 en 5.5)

Raad van State 14 maart 2025, ECLI:NL:RVS:2025:1074

De Afdeling bevestigt de opgelegde dwangsom aan een exploitant van een thematische B&B die feitelijk als seksinrichting fungeert. Volgens de voorzieningenrechter is sprake van strijd met artikelen 5.1 en 5.5 van de Omgevingswet. Voor het eerst wordt een sanctiebesluit op basis van deze bepalingen door de Afdeling beoordeeld. Zonder vergunning mag geen omgevingsplanactiviteit worden verricht en ook niet in strijd met vergunningsvoorschriften worden gehandeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Politie moet Overlastregistratie schadevergoeding betalen van 173.000 euro

Rechtbank Den Haag 19 maart 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:4262

De politie moet een schadevergoeding betalen aan het bedrijf Overlastregistratie omdat de politie tijdens een pilot ten onrechte informatie aan een concurrent heeft verstrekt. Dit heeft voor Overlastregistratie tot verlies van klanten geleid en de groei van de onderneming beperkt. Dit volgt uit een uitspraak in een bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag. De rechtbank bepaalt de hoogte van de schadevergoeding op 173.000 euro. 

Read More
Print Friendly and PDF ^