Mag het OM na het sluiten van een transactie toch vervolgen?

Hoge Raad 22 oktober 2024, ECLI:NL:HR:2024:1509

De Hoge Raad vernietigt een uitspraak waarin het hof het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging verklaarde. Het hof oordeelde dat de verdachte aan een transactie met het Openbaar Ministerie in verband met een verdenking van witwassen, het gerechtvaardigd vertrouwen kon ontlenen dat hij ook niet zou worden vervolgd voor een in het witwasonderzoek gerezen verdenking van overtreding van de Opiumwet. Dat oordeel is ontoereikend gemotiveerd. Daarbij neemt de Hoge Raad in aanmerking dat uit de inhoud van de transactie blijkt dat die alleen zag – en gelet op het strafmaximum voor de Opiumwetdelicten dat hoger is dan het in artikel 74 Sr genoemde strafmaximum ook alleen kon zien – op de witwasfeiten. Ook uit de e-mailcorrespondentie tussen de officier van justitie en de raadsman van de verdachte kon het hof niet afleiden dat die ging over andere feiten dan witwassen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Internetconsultatie voor wetsvoorstel rapportageverplichting crypto-aanbieders

Vanaf 24 oktober jl. is het mogelijk om te reageren op het wetsvoorstel waarmee aanbieders van cryptodiensten per 1 januari 2026 verplicht worden om de gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Het doel van het wetsvoorstel is om meer transparantie te creëren over het bezit van crypto’s, waardoor belastingontwijking- en ontduiking kan worden voorkomen. Voor bezitters van crypto’s verandert er door de maatregelen uit dit wetsvoorstel niets. Zij moeten namelijk al aangifte doen over het saldo van hun crypto’s.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dividendstripping en de kunst van rechtsvinding

De Belastingdienst behaalde medio 2023 een overwinning in de strijd tegen dividendstrippen. De Rechtbank Noord-Holland ging immers mee in het betoog van de inspecteur dat het samenstel van transacties onder de termen van de anti-dividendstrippingsbepaling kon worden gebracht. Dat oordeel vergde wel enig kunst- en vliegwerk. De auteur vraagt zich af of het rechtsoordeel juridisch houdbaar is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

TRAFI: De geheimzinnige (belasting)dienst

TRAFI is in de fiscale advocatuur wel bekend als geduchte tegenstander, maar niet bij het grotere publiek. Heel veel weten we niet van dit (landelijk) opererend team binnen de Belastingdienst. TRAFI treedt niet onder de eigen naam naar buiten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Coördinatiegroep Constructiebestrijding (CCB). Geheimzinnigheid troef. De verborgenheid van TRAFI lijkt op die van de ‘informele’ afdeling Bijzonder Beheer bij banken. Het is hoog tijd dat de Belastingdienst meer openheid geeft over dit team en hun werkzaamheden zichtbaar maakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken: bijzondere voorwaarde meewerken aan onaangekondigde en aangekondigde controles van toezichthouders in het zorgdomein en de Belastingdienst en voldoen aan administratieverplichting

Rechtbank Rotterdam 17 september 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:9184

De verdachte heeft samen met anderen gedurende een periode van vijf jaar fraude gepleegd en grote sommen geld witgewassen door op structurele wijze zorguren te declareren die in werkelijkheid niet geleverd waren. Zij heeft met dat doel samen met anderen valse loonstroken, urenregistraties, zorgfacturen en arbeidsovereenkomsten opgemaakt. Een groot deel van de opbrengst van de onterecht gedeclareerde zorguren heeft de verdachte besteed aan luxegoederen.

Read More
Print Friendly and PDF ^