Bureau Toezicht Wwft: boeten nader belicht

Witwassen is en blijft een actueel thema. Eind oktober diende Minister Kaag het wetsvoorstel 'Plan van aanpak witwassen' in. Het wetsvoorstel moet contante betalingen boven de € 3.000 verbieden en de mogelijkheid van informatie-uitwisseling tussen 'poortwachters' vergemakkelijken. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna: Wwft) is één van de belangrijkste 'middelen' die wordt ingezet in de strijd tegen witwassen. De Wwft legt verregaande verplichtingen op aan instellingen die een poortwachtersfunctie hebben of werkzaam zijn in een risicovolle branche. Het toezicht op de Wwft-instellingen is bij verschillende toezichthouders belegd. Het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst houdt, samen met andere toezichthouders, toezicht op de naleving van de Wwft. Evenals de overige toezichthouders heeft het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst een aantal instrumenten tot haar beschikking om de Wwft en de daaruit voortvloeiende regels te handhaven. Een van die instrumenten is het opleggen van een bestuurlijke boete. Het Bureau Toezicht Wwft heeft in de afgelopen periode in totaal veertien boeten gepubliceerd op haar website.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming van ruim 24 miljoen euro na illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland

De rechtbank Oost-Brabant heeft 16 veroordeelden die deel uitmaakten van een illegale online gokorganisatie veroordeeld tot het betalen van in totaal ruim 24 miljoen euro aan de Staat. In het onderzoek 'Rykiel' bracht het OM verdachten - waarvan 13 bedrijven - voor de rechter vanwege het illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland. In december 2018 veroordeelde de rechtbank de 3 leidinggevenden van de gokorganisatie tot celstraffen van 2 jaar en 16 maanden. Ook moesten zij geldboetes betalen van 100.000 euro. Een ontwikkelaar van spelsoftware en de financiële adviseurs van het bedrijf kregen celstraffen tussen de 7 en 12 maanden. De overige verdachten - werknemers van het bedrijf, de moeder van één van de hoofdverdachten en de (ex)partners van twee hoofdverdachten - kregen voornamelijk taakstraffen, soms met een voorwaardelijke celstraf. Aan de bedrijven werden geldboetes opgelegd tot 20.000 euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verduistering: wanneer is sprake van (strafverzwarende) in persoonlijke dienstbetrekking dan wel tegen geldelijke vergoeding onder zich houden?

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30 december 2022, ECLI:NL:RBZWB:2022:7945

Verdachte heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan het plegen van verduistering van een groot geldbedrag van de stichting. Deze stichting kreeg haar inkomsten van ouders van kinderen die op naam basisschool zaten. Deze ouders maakten geld over naar de stichting en ‘kochten’ zo een overblijfkaart voor hun kinderen. Het doel van de stichting is dat kinderen tijdens de pauzes tegen een bescheiden vergoeding op school kunnen overblijven. Verdachte heeft als penningmeester van de stichting stelselmatig aanzienlijke geldbedragen zonder toestemming voor eigen gebruik aangewend, voor deels luxe zaken als lingerie, vliegtickets, bekeuringen, internetabonnementen, vakanties en autorijlessen. Alles werd met het geld dat aan de stichting toebehoorde, en door heel veel ouders is opgebracht, betaald.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AFM Agenda 2023

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet dat de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en internationalisering elkaar raken en versterken. En ze raken niet een enkeling, maar iedereen. De ontwikkelingen vragen aanpassing van de financiële sector en bijsturing van beleidmakers en toezichthouders. Dit staat in de AFM Agenda 2023. Deze agenda beschrijft de trends en risico's in de financiële sector en licht de prioriteiten en activiteiten voor de AFM voor het komende jaar toe. De prioriteiten komen voort uit de vernieuwde AFM Strategie (2023-2026), die tegelijk met de Agenda is gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Proefschrift: Het daderschap van de rechtspersoon

Met het Drijfmestarrest uit 2003 heeft de Hoge Raad een richtinggevend, maar tegelijkertijd open kader ontwikkeld voor het vaststellen van het daderschap van de rechtspersoon. In dit proefschrift wordt aan de hand van 300 uitspraken onderzocht hoe sindsdien in de feitenrechtspraak invulling is gegeven aan het Drijfmestkader. Dat leidt tot nieuwe inzichten, concrete handreikingen en tot een nieuw fundament voor het daderschap van de rechtspersoon - dat als ondergrens kan dienen. Daarnaast is het belang van een deugdelijke motivering van de toepassing van het Drijfmestkader gebleken, omdat dat bijdraagt aan de aanvaardbaarheid van rechterlijke beslissingen tot de vaststelling van daderschap van een rechtspersoon.

Lees verder:

Lees ook:

Print Friendly and PDF ^