Nieuwe strafbepalingen over fraude met uitgaven en inkomsten van de Europese Unie

Per 1 oktober zijn relatief “stilletjes” twee nieuwe strafbepalingen in werking getreden. Het gaat om lid 2 van art. 227b Sr en art. 227c Sr. Zij vinden hun achtergrond in de implementatie van de PIF-richtlijn. Het tweede lid van art. 227b ziet op het schriftelijk nalaten gegevens te verstrekken die van belang zijn voor de vaststelling van af te dragen middelen aan een overheids- of volkenrechtelijke organisatie (in het bijzonder de EU), terwijl art. 227c ziet op onder meer het mondeling nalaten die gegevens te verstrekken met als gevolg dat EU-middelen worden verminderd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De vermenging van ideologie en criminaliteit bij cryptovaluta

Cryptocurrencies worden al meer dan tien jaar gebruikt voor een breed scala aan illegale activiteiten, met name als betaalmethode en doelwit voor diefstal en fraude. Sommigen binnen de cryptogemeenschap geven prioriteit aan privacy en financiële autonomie als kernwaarden, waarbij ze soms het criminele misbruik van cryptocurrencies over het hoofd zien. De auteurs merken echter op dat financiële motieven, zoals het runnen van winstgevende bedrijven, vaak een grotere rol spelen dan deze idealen. De ware motivaties voor het gebruik van cryptocurrencies zijn niet altijd duidelijk en in aansprakelijkheidszaken worden ideologische argumenten vaak aangehaald om acties te rechtvaardigen. Dit artikel onderzoekt de complexe relatie tussen ideologie en financieel gewin bij het gebruik van cryptocurrency.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dividendstripping revealed deel 1: Wat is (er mis met) dividendstripping

Dividendstripping, dat is saai en ingewikkeld, wie boeit dat nou? Nou ja, de auteur van een drieluik Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht, Marion Kors, toch wel en eigenlijk ook al jaren. Met dividendstripping gaan blijkbaar miljoenen belastinggeld gemoeid. Afhankelijk van wie je het vraagt, wordt het dividendstrippen betiteld als legaal of als fraude. En dan ontstaat toch wel de wens om precies te willen weten hoe het zit. Deze bijdrage en twee hiernavolgende bijdragen zijn het resultaat van deze zoektocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Banken en overheid slaan handen ineen om facilitators van de onderwereld aan te pakken

Bij de aanpak van georganiseerde misdaad speelt de kracht van het collectief een essentiële rol. Dat geldt ook voor het publiek-private samenwerkingsverband Serious Crime Taskforce (SCTF): diverse overheidsorganisaties die de handen ineenslaan met een aantal grote banken om de facilitators van de onderwereld aan te pakken. Een casus in Rotterdam laat de succesvolle werking zien. “Dankzij de informatieuitwisseling konden we de hele criminele bedrijfsstructuur in beeld brengen.”

Read More
Print Friendly and PDF ^

Overtreding van de F-gassenverordening door invoer van warmtepompen met fluorkoolwaterstoffen

Rechtbank Rotterdam 24 oktober 2024, ECLI:NL:RBROT:2024:11618

De Verdachte heeft zich via zijn handelsonderneming schuldig gemaakt aan het schenden van de voorwaarden die zijn verbonden aan de import van warmtepompen bevattende fluorkoolwaterstoffen en heeft daarmee illegaal F-gassen met een CO2 equivalent van 867,63 ton op de Europese markt gebracht. Het doel van de onderliggende F-gassenverordening is om de uitstoot van F-gassen te verminderen en daarmee het milieu te beschermen. De quotumregeling is ingesteld om deze transitie gefaseerd en gecontroleerd plaats te laten vinden. Wanneer bedrijven F-gassen importeren zonder te voldoen aan deze quotumregeling is het niet mogelijk om het overzicht te houden op de hoeveelheid F-gassen die de Europese Unie binnenkomt. Aan het verkrijgen van een quotum zijn daarnaast kosten verbonden, waardoor de importeur die geen quotum aanvraagt zich die kosten bespaart en daarmee een oneerlijk marktvoordeel verkrijgt op andere importeurs.

Read More
Print Friendly and PDF ^