Artikel: 25 Years of OLAF: Looking Back and Ahead

The article examines the evolution of the European Anti-Fraud Office over the past 25 years from its establishment in 1999 to its current role as a pivotal player in the fight against fraud affecting the EU’s financial interests. It starts by tracing OLAF's origins to its predecessor, the Unit for the Coordination of Fraud Prevention, and the circumstances surrounding OLAF’s creation as a response to major corruption scandals. The article goes on to analyse the legal framework underpinning OLAF’s mandate, in particular Regulation No. 883/2013 and Directive 2017/1371 on the fight against fraud to the Union’s financial interests by means of criminal law, which expanded OLAF's scope and facilitated its cooperation with the European Public Prosecutor’s Office. Furthermore, OLAF's evolving relationship with the EPPO is explored and significant case law that has shaped OLAF’s investigative powers and procedural safeguards highlighted. The article concludes by reflecting on OLAF’s achievements and the challenges it faces in combating fraud in an increasingly complex and multifaceted international financial landscape.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Deel bewezenverklaring witwassen blijft in stand, motivering aankoop vastgoed schiet tekort

Hoge Raad 8 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:539

De Hoge Raad verwerpt de klacht over het gebruik van het proces-verbaal van bevindingen en acht de motivering van het hof toereikend. Het oordeel dat verdachte het risico aanvaardde dat het geldbedrag van € 449.610 uit misdrijf afkomstig was, is niet onbegrijpelijk. Dit geldt ook voor het medeplegen van witwassen met medeverdachten die zijn veroordeeld voor hennephandel. Het oordeel over het onroerend goed in Nederland is echter onvoldoende gemotiveerd. De zaak wordt op dat onderdeel terugverwezen naar het hof.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Belastingfraude met souvenirwinkels: 18 maanden gevangenisstraf voor ondernemer

Rechtbank Amsterdam 13 maart 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:2133

De rechtbank Amsterdam doet uitspraak in een zaak tegen een 43-jarige man die van juni 2011 tot augustus 2021 een eenmanszaak exploiteert met vier souvenirwinkels in Amsterdam. Het betreft een natuurlijk persoon. De Belastingdienst en de Douane doen in april 2019 een onaangekondigde controle in twee winkels, waarbij handgeschreven administratie wordt aangetroffen. Dit leidt tot een boekenonderzoek en later een strafrechtelijk onderzoek.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cassatie in het belang der wet over de procedure na een niet (naar behoren) verrichte taakstraf

Hoge Raad 8 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:455

In cassatie is aangevoerd dat de politierechter ten onrechte heeft geoordeeld dat de veroordeelde geen belang heeft bij het bezwaar, omdat niet uit de stukken blijkt dat een rechtsgeldige beslissing tot omzetting van de taakstraf is genomen door een officier van justitie binnen de wettelijke termijn. Voorts wordt geklaagd dat die beslissing enkel uit een processtuk moet blijken dat door een bevoegde autoriteit is ondertekend en gedagtekend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling manager Amsterdamse souvenirwinkels voor belastingfraude en valselijk opmaken van een deel van de bedrijfsadministratie

Rechtbank Amsterdam 28 maart 2025, ECLI:NL:RBAMS:2025:2073

De rechtbank oordeelt over een natuurlijk persoon, geboren in 1986, die in de periode van januari 2016 tot en met april 2019 als manager werkzaam is binnen de eenmanszaak van een medeverdachte die meerdere souvenirwinkels in Amsterdam exploiteert. De verdachte fungeert als aanspreekpunt voor de boekhouder, beheert de administratie en onderhoudt contact met de Belastingdienst. In deze zaak is sprake van structurele belastingfraude waarbij grote delen van de contante omzet buiten de boeken worden gehouden via een dubbele kasadministratie.

Read More
Print Friendly and PDF ^