Artikel: Beyond Freezing?

Since 2014 persons allegedly involved in or supporting the undermining or threatening of the territorial integrity, sovereignty and independence of Ukraine are subject to freezing measures against their property and other financial resources within the European Union. As part of several comprehensive political and economic sanctioning packages initiated by the Commission and the Council after the invasion of February 2022, these financial sanctions have been significantly extended, currently targeting, inter alia, some 1,200 individuals, most of them of Russian nationality. This article provides a general overview of the concept of the EU's so-called targeted ("smart") sanctions and the adaption of this instrument to Russia's warfare in Ukraine, followed by an exploration of the plans for a further tightening of such measures as proposed by the European Commission. The intention is to go beyond the – temporary – freezing of assets owned by listed individuals and entities, thus promoting their seizure and confiscation. The new extended measures introduced quite recently in Germany clearly anticipate this new policy direction. They can be seen as a blueprint and have been depicted as point of reference for a critical analysis of such symbolic legislative activism which raises serious fundamental rights concerns.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beleidsagenda aanpak witwassen gepubliceerd

De ministers van Financiën en van Justitie & Veiligheid hebben de beleidsagenda aanpak witwassen gepubliceerd. Er zijn drie overkoepelende thema’s om verbeteringen te bereiken. Ten eerste is het met het oog op de risico-gebaseerde benadering, belangrijk dat zowel de regelgeving als de toepassing daarvan erop gericht zijn om de grootste risico’s op witwassen op effectieve wijze aan te pakken. In het verlengde hiervan, is het ten tweede belangrijk om hierbij onevenredige effecten voor klanten en poortwachters te voorkomen, met name daar waar er bij klanten of dienstverlening sprake is van een laag risico op witwassen. Dit schrijven de ministers van Financiën en minister Justitie en Veiligheid in de nieuwe beleidsvisie aanpak witwassen die ze aan de Eerste en Tweede Kamer zonden. De aanpak van witwassen staat bij dit kabinet hoog op de prioriteitenlijst. Uit diverse (inter)nationale onderzoeken blijkt dat de basis goed op orde is in de aanpak van witwassen. Wel is op een aantal terreinen verbetering noodzakelijk. Het kabinet gaat daar mee aan de slag, samen met publieke en private partijen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

In hoeverre heeft iemand inzage in zijn persoonsgegevens bij een Wwft-instelling o.g.v. de AVG en mag deze instelling inzage weigeren op grond van de geheimhoudingsplicht van de Wwft?

Gerechtshof Amsterdam 26 juli 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:2192

Niet valt in te zien waarom Travelex een kopie van de verwerkte persoons-gegevens van Appellant, zoals bedoeld in art. 15 lid 3 AVG, niet aan hem heeft verstrekt. Niet gesteld of gebleken is dat de weigering deze gegevens te verstrekken noodzakelijk was ter naleving van de geheimhoudingsplicht van art. 23 lid 1 onder a Wwft. Travelex heeft ter zitting in hoger beroep ook aangegeven dat zij deze gegevens zou hebben verstrekt, indien daarom en niet enkel om belastende gegevens was gevraagd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FATF en INTERPOL intensiveren samenwerking ten aanzien van grensoverschrijdende opsporing, inbeslagneming en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen

De Financial Action Task Force (FATF) en INTERPOL hebben een gezamenlijk initiatief gelanceerd om criminelen hun zwart geld afhandig te maken, wat een keerpunt betekent in de wereldwijde inspanningen om illegale activa terug te vorderen. Op de allereerste FATF-INTERPOL Roundtable Engagement (FIRE) kwamen 150 deskundigen op hoog niveau bijeen die de nadruk legden op de dringende noodzaak om nationale beleidsmaatregelen en acties te bevorderen die prioriteit geven aan de opsporing, inbeslagneming en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoofdverdachte groot witwasonderzoek blijft langer vastzitten

De rechter-commissaris in Assen heeft vandaag de inbewaringstelling bevolen voor de duur van 14 dagen voor de 58-jarige hoofdverdachte uit de gemeente Aa en Hunze. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dit witwassen gebeurde via onroerend goedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van BTW-fraude in de autohandel.

Read More
Print Friendly and PDF ^