Veroordeling voor feitelijk leiddinggeven aan bedrieglijke bankbreuk

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 7 juni 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:1870

Het gerechtshof veroordeelt de verdachte ter zake van het feitelijk leiddinggeven aan bedrieglijke bankbreuk door twee hotels en het niet voldoen aan de op hem als (middellijk) bestuurder van deze hotels rustende verplichting om de curatoren in de faillissementen de gevraagde inlichtingen te verschaffen. In de periode voorafgaand aan de faillissementen heeft de verdachte telkens geldbedragen en kunstwerken aan de boedel van beide hotels onttrokken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak nu verdachte niet kan worden aangemerkt als werkgever in de zin van de Arbeidsomstandighedenwet

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 2 juni 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:1815

Het zijn van ‘werkgever’ in de zin van artikel 1, onder a, juncto artikel 32 van de Arbowet vormt een constitutief bestanddeel van het aan de verdachte gemaakte verwijt, inhoudende een kwaliteitsdelict, op grond waarvan enkel degene met de kwaliteit van ‘werkgever’ strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Volgens bestendige jurisprudentie is het mogelijk om kwaliteitsdelicten mede te plegen zonder de vereiste kwaliteit te hebben. Dan geldt echter wel dat in ieder geval één van de betrokken medeplegers de voor een bewezenverklaring vereiste kwalitatieve hoedanigheid heeft, in dit geval het zijn van ‘werkgever’ in de zin van artikel 1, onder a, juncto artikel 32 van de Arbowet. Nu de verdachte en medeverdachte naam rechtspersoon geen van beiden als zodanig kunnen worden gekwalificeerd, wordt niet voldaan aan een constitutief bestanddeel van de delictsomschrijving. Gelet hierop zal het hof de verdachte vrijspreken van het onder 1 tenlastegelegde feit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ondanks seponering strafzaak kan schenkingsakte in IB-procedure worden gebruikt

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 9 november 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:3875

In het kader van een strafrechtelijk onderzoek is de woning van belanghebbende doorzocht en is een schenkingsakte in beslag genomen. De akte is strafrechtelijk onrechtmatig verkregen. De inspecteur is via artikel 55 AWR in het bezit gekomen van de akte. De akte is voor de inspecteur aanleiding geweest tot het stellen van vragen. Omdat belanghebbende niet heeft voldaan aan de informatieverplichting van artikel 47 AWR, heeft de inspecteur een informatiebeschikking gegeven. Het hof is van oordeel dat de schenkingsakte in de belastingprocedure niet van bewijs hoeft te worden uitgesloten, dat de gevraagde informatie van belang kan zijn voor de belastingheffing van belanghebbende en dat belanghebbende op het toetsingsmoment niet heeft voldaan aan informatieverplichting.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Procesafspraken overgenomen door hof: feitelijk leidinggever heeft zich meermalen schuldig gemaakt aan medeplegen van opzettelijk voorhanden hebben van accijnsgoederen en medeplegen valsheid

Gerechtshof Amsterdam 2 mei 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:1032

Het hof beoordeelt of de procesafspraken zullen worden overgenomen. Voor het overnemen van de procesafspraken kijkt het hof niet alleen of zij bijdragen aan het verkorten van de procedure en het efficiënter en effectiever afdoen van de zaak waar de afspraken op zien, maar ook of de overeengekomen afspraken voor de beëindiging van de zaak redelijk en passend zijn. Het hof meent dat dat het geval is en neemt daarbij (mede) in aanmerking het langdurige tijdsverloop tot op heden – de redelijke termijn is in eerste aanleg met 50 maanden overschreden en is in hoger beroep ten tijde van het doen van onderhavige uitspraak met 41 maanden overschreden – en de nog te verwachten tijdsduur bij voortzetting van de procedure, te weten een nog te bepalen nadere regiezitting, het (bij toewijzing van de verzoeken daartoe) horen van getuigen en een nog te bepalen inhoudelijke behandeling, en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verdachte heeft zich als feitelijk leidinggevende van twee ondernemingen schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en het niet of onjuist doen van aangifte omzetbelasting

Rechtbank Rotterdam 31 maart 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:2788

Op basis van het dossier kan worden vastgesteld dat de in de tenlastelegging opgenomen aangiften omzetbelasting van bedrijf01 en bedrijf02 opzettelijk onjuist dan wel niet zijn ingediend. Tevens kan worden gesteld dat deze gedragingen aan de rechtspersonen kunnen worden toegerekend, nu het doen van aangiften omzetbelasting binnen de normale bedrijfsvoering van een onderneming plaatsvindt. De vraag is of de verdachte als opdrachtgever dan wel feitelijk leidinggever verantwoordelijk kan worden gehouden voor deze gedragingen van deze rechtspersonen. Dat de verdachte geen aandeelhouder/bestuurder was van deze rechtspersonen staat er niet aan in de weg om als feitelijk leidinggever te worden aangemerkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^