Artikel: De bestuurlijke boete in Europees perspectief

De aanleiding voor dit themanummer is het 25-jarig jubileum van de invoering van de bestuurlijke boete en de last onder dwangsom in de financiële toezichtwetgeving. Nu kun je je afvragen of de invoering van bestuursrechtelijke sancties op zichzelf wel een feestje waard is nu de rechtsbescherming daartegen op diverse punten ernstige beperkingen kent. Daarnaast roepen recente ontwikkelingen ook de vraag op of het einde van deze Nederlandse handhavingsbevoegdheden op het moment van dit jubileum inmiddels in zicht is: de Nederlandse toezichthouders maken van de 25 jaar geleden toegekende instrumenten in de praktijk nauwelijks gebruik en de bevoegdheden verschuiven steeds meer naar Europa.
In dit artikel zal ik op dat laatste aspect ingaan: de verschuiving naar Europa, maar ook de Europese invloed op de Nederlandse bestuursrechtelijke handhaving, waarbij de rechtsbescherming centraal staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Transactie gesloten terwijl de zaak al onder de rechter was geaccepteerd: OM niet-ontvankelijk

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 28 maart 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:1779

De verdachte is feitelijk leidinggever van een besloten vennootschap en is betrokken bij het strafrechtelijk onderzoek met de codenaam “Generaal”. De verdachte wordt verweten dat hij samen met anderen valse administratie heeft gevoerd, accijns op alcohol heeft ontdoken en ruim 110.000 euro heeft witgewassen. Opmerkelijk aan deze zaak is dat tussen het Openbaar Ministerie en de verdediging, ná dagvaarding en tijdens de lopende procedure, een buitengerechtelijke regeling is getroffen in de vorm van een transactieaanbod als bedoeld in artikel 74 van het Wetboek van Strafrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht (concept)notulen van bestuursvergaderingen cliënt

Rechtbank Rotterdam 24 februari 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:2926

In deze zaak draait het om (concept)notulen van bestuursvergaderingen van een bedrijf, een client, waarbij de advocaat aanwezig was. De rechtbank oordeelt dat enkele agendapunten vertrouwelijke communicatie betroffen en dus onder het verschoningsrecht vallen. Alleen deze delen mogen niet aan het strafdossier worden toegevoegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Finfluencen met de AFM en DNB

Zoals vaker, is het de AFM die inspireert. Dit keer in haar rol als finfluencer. Ik dubde lang over het onderwerp van deze, wat uit de kluiten gewassen, column. Dat gedub kwam doordat mijn praktijk al jaren voor een belangrijk deel bestaat uit het aanvechten van door de AFM en DNB opgelegde bestuurlijke boetes en lasten onder dwangsom. Dan stuit je wel eens op een aardig leerstuk. Zo had ik het kunnen hebben over de boetehoogte en de recente rechterlijke matigingen op grond van "algemene evenredigheid". Of over beboeting en extraterritorialiteit, respectievelijk de op dat punt nog steeds ontbrekende regelgeving. Deelnemingsvormen en de keuzes die de toezichthouders daarbij maken was ook een mooi onderwerp geweest. Kortom, ik doolde als een kind in een snoepfabriek. Tot mijn oog viel op een Linkedin post van de AFM, waarbij met naam en toenaam aandacht wordt gevraagd voor een aantal door de AFM opgelegde (hoge) boetes.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De publicatie van boetebesluiten door DNB en de AFM

Het onderwerp van dit themanummer is '25 jaar boetes en dwangsommen in de financiële sector'. Daarin mag onzes inziens geen bijdrage ontbreken waarin wordt ingegaan op de openbaarmaking van boetebesluiten. De op De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) rustende beginselplicht om boetes openbaar te maken betreft een uitzondering op de geheimhoudingsplicht waar beide toezichthouders uit hoofde van de financiële toezichtwetgeving toe gehouden zijn. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen de zogenaamde 'vroegtijdige' openbaarmaking van boetebesluiten en de 'latere' openbaarmaking, na het onherroepelijk worden van een besluit. De vroegtijdige openbaarmaking betreft per definitie een sanctie waarvan nog niet in rechte vaststaat dat deze terecht is opgelegd en dit kan om die reden als controversieel worden beschouwd.

Read More
Print Friendly and PDF ^