Commercie of misleiding?

In de feitenrechtspraak verschijnen steeds vaker arresten waarin de strafrechter tot een bewezenverklaring van valsheid in geschrifte komt, terwijl het desbetreffende geschrift op zichzelf geen onjuiste informatie bevat. In voorkomende gevallen acht de strafrechter dat stuk dan toch vals omdat daarin informatie is achtergehouden waardoor de werkelijkheid geweld zou zijn aangedaan. Daarbij wordt soms wel heel gemakkelijk over specifieke voorwaarden voor strafrechtelijke aansprakelijkheid heengestapt waardoor de grenzen van artikel 225 Sr worden opgerekt. Het in deze bijdrage te bespreken arrest is daarvoor exemplarisch.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Mag het OM na het sluiten van een transactie toch vervolgen?

Hoge Raad 22 oktober 2024, ECLI:NL:HR:2024:1509

De Hoge Raad vernietigt een uitspraak waarin het hof het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging verklaarde. Het hof oordeelde dat de verdachte aan een transactie met het Openbaar Ministerie in verband met een verdenking van witwassen, het gerechtvaardigd vertrouwen kon ontlenen dat hij ook niet zou worden vervolgd voor een in het witwasonderzoek gerezen verdenking van overtreding van de Opiumwet. Dat oordeel is ontoereikend gemotiveerd. Daarbij neemt de Hoge Raad in aanmerking dat uit de inhoud van de transactie blijkt dat die alleen zag – en gelet op het strafmaximum voor de Opiumwetdelicten dat hoger is dan het in artikel 74 Sr genoemde strafmaximum ook alleen kon zien – op de witwasfeiten. Ook uit de e-mailcorrespondentie tussen de officier van justitie en de raadsman van de verdachte kon het hof niet afleiden dat die ging over andere feiten dan witwassen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kort geding om OM te verplichten Hamers binnen week te dagvaarden afgewezen

Rechtbank Den Haag 25 oktober 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:17190

Het Openbaar Ministerie hoeft de voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van de ING, Hamers, niet binnen een week te dagvaarden zoals Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) had geëist. Dat volgt uit een uitspraak in een kort geding bij de rechtbank Den Haag. Sobi eiste dat het OM zou worden verplicht de voormalig voorzitter voor 1 november te dagvaarden voor de strafrechter, maar de voorzieningenrechter gaat daar niet in mee. Het OM zal het lopende onderzoek op korte termijn afronden en dan op basis van het opgebouwde dossier beslissen over het vervolg. Daarop moet worden gewacht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De misthoorn en zelfonderzoek: is zelfonderzoek een goed idee?

Zelfonderzoek door bedrijven wordt nogal eens – ook in de politiek – met argwaan bekeken. Francien Rense, partner in de corporate defense-praktijk van Greenberg Traurig, ziet juist grote voordelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Tussen integriteit en opportunisme

In een zaak die speelde bij de voorzieningenrechter in Den Haag kwam de vraag aan bod of een inschrijver (Odido) kan worden uitgesloten van een aanbestedingsprocedure op grond van de facultatieve uitsluitingsgronden ‘valse verklaring’ (artikel 2.87 lid 1 sub h Aanbestedingswet 2012) en ‘onrechtmatige beïnvloeding besluitvormingsproces’ (artikel 2.87 lid 1 sub i Aanbestedingswet 2012) vanwege de door de inschrijver gegeven antwoorden op de kwalitatieve gunningcriteria. De voorzieningenrechter oordeelt dat de aanbestedende dienst in redelijkheid tot de beslissing tot uitsluiting kon komen. Dit oordeel behoeft bespreking, aangezien de consequenties voor een inschrijver die te enthousiast inschrijft op een Europese aanbestedingsprocedure groot kunnen zijn indien dit vonnis navolging zou krijgen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^