Greenpeace mocht portret bestuursvoorzitter Rabobank gebruiken in bewustwordingscampagne

Rechtbank Amsterdam 26 november 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:7219

In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam beslist over de vraag of Greenpeace het portretrecht van de bestuursvoorzitter van Rabobank (Decraene) onrechtmatig heeft geschonden door het gebruik van zijn portret in een campagne tegen ontbossing. Greenpeace gebruikte een portret van Decraene, bestuursvoorzitter van Rabobank, in een campagne gericht op het aanjagen van een 'bossenwet voor banken'. De rechter heeft alle vorderingen van Rabobank en Decraene afgewezen. Greenpeace mocht het portret van Decraene gebruiken in de campagne. De rechter vond dat het gebruik niet verder ging dan kritiek leveren op zijn professionele handelen. Daarmee werd de vrijheid van meningsuiting zwaarder gewogen dan het recht op bescherming van de privésfeer en portretrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De illegale economie en nationaal inkomen

Het CBS neemt, conform de Europese regelgeving, illegale en informele activiteiten op in de ramingen van de nationale rekeningen. Deze ramingen zijn onderhevig aan grotere onzekerheid en er worden andere methoden en bronnen gebruikt dan voor legale activiteiten. Het CBS kiest ervoor om eens in de vijf jaar een uitgebreide raming te maken en in de overige jaren een eenvoudigere raming. De redenen voor deze eenvoudigere raming en de raming zelf worden toegelicht. Speciale aandacht wordt besteed aan synthetische drugs, waarbij het verschil tussen de inkomsten die binnen de landsgrenzen worden gegenereerd en die aan de Nederlandse economie worden toegeschreven, wordt toegelicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR slaat (kritische) piketpaaltjes over de vraag wanneer een verhoor aanvangt bij een niet-aangehouden verdachte

In de eerste zaak probeerde een wijkagent de verdachte een reactie te ontlokken over zijn betrokkenheid bij een diefstal door hem te confronteren met het feit dat de wijkagent hem herkend had op camerabeelden. In de tweede zaak vroeg de politie de verdachte van het doorrijden na een aanrijding wat hij die ochtend had gedaan en ‘of er niet iets was wat de politie moest weten’. Daarmee was in beide gevallen sprake van een verhoor, op een moment dat bij de politie ten aanzien van beide verdachten al een redelijk vermoeden van schuld bestond. Daarom moesten deze verdachten voorafgaand aan hun verhoor worden gewezen op hun zwijgrecht en op hun recht op rechtsbijstand. De cassatiemiddelen in beide zaken klagen terecht over het andersluidende oordeel van het hof.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verwachtingen AFM rondom examenfraude bij accountantsorganisaties met reguliere vergunning

De AFM heeft meldingen ontvangen waaruit blijkt dat examenfraude ook voorkomt bij accountantsorganisaties met een reguliere vergunning (AO’s-RV). Via een brief informeert de AFM de AO’s-RV over de omgang met indicaties van examenfraude en het adresseren van dit probleem in de accountantsorganisatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Fraude bij betaaldienstverlening

Online fraude wordt door het ministerie van Justitie en Veiligheid aangeduid als een 'groeiend maatschappelijk probleem' en fraude bij betaaldienstverlening komt regelmatig voor bij alle (groot)banken in Nederland. De vraag wie juridisch gehouden is om de schade van fraude bij betaaldienstverlening te dragen, is daarmee ook veelvuldig aan zowel de civiele rechter als het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) voorgelegd. Ter illustratie: de commissies van het Kifid deden in de periode vanaf 1 januari 2020 tot ultimo augustus 2024 uitspraak in 306 zaken van consumenten die hun bank aanspraken tot vergoeding van geleden schade door fraude met hun betaalinstrument. Overigens werd slechts in 10 van deze zaken de vordering van de consument toegewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^