HR herhaalt beoordelingskader aanhoudingsverzoeken

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:658

De Hoge Raad herhaalt het beoordelingskader voor aanhoudingsverzoeken. Een aanhoudingsverzoek kan op de terechtzitting worden gedaan door de verdachte of door zijn raadsman, ook als deze niet gemachtigd is, mits het verzoek gericht is op het effectueren van het aanwezigheidsrecht. De verdachte of zijn raadsman moet daarbij concreet aangeven welke omstandigheid het verzoek rechtvaardigt, anders mag de rechter het verzoek zonder meer afwijzen. Indien de aangedragen omstandigheid onvoldoende is onderbouwd, kan de rechter om nadere gegevens vragen of het verzoek alsnog afwijzen als onvoldoende aannemelijk. Als de aangedragen omstandigheden wel aannemelijk zijn, moet de rechter een belangenafweging maken tussen het aanwezigheidsrecht van de verdachte en het belang van een doeltreffende en spoedige berechting, en bij afwijzing zijn beslissing deugdelijk motiveren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gerechtshof spreekt jonge vrouw vrij van medeplichtigheid aan opzetwitwassen

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 16 april 2025, ECLI:NL:GHARL:2025:2347

De verdachte betreft een jonge vrouw, geboren in 2000, die een BUNQ-bankrekening heeft geopend voor een onbekend gebleven persoon, die zich via Instagram aan haar presenteerde onder een alias. Deze hoofddader kon niet worden opgespoord door de politie. De vrouw verkeert destijds in een kwetsbare mentale toestand als gevolg van het overlijden van haar vriend en staat onder behandeling bij een psycholoog. Met de door haar geopende rekening is WhatsAppfraude gepleegd, waarbij een tachtigplusser voor meer dan honderdduizend euro is gedupeerd, waarvan 1980 euro op de BUNQ-rekening is beland. De verdachte heeft, na het ontdekken van de fraude, uit eigen beweging melding gedaan bij de politie. Het gerechtshof kan niet met voldoende mate van zekerheid vaststellen dat de verdachte willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door haar gedragingen witwashandelingen zouden worden gepleegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verhuurfraudeur krijgt gevangenisstraf voor oplichting met valse huurovereenkomsten

Gerechtshof Den Haag 19 januari 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:45

De verdachte verhuurt in 2019-2020 op frauduleuze wijze woningen via Facebook, zonder daartoe bevoegd te zijn. Hij gebruikt valse namen, verzint verhalen en maakt vervalste huurovereenkomsten op. Slachtoffers betalen hem huur en borg, maar krijgen geen toegang tot de woning. Het gerechtshof acht meerdere feiten van oplichting en valsheid in geschrift bewezen. De straf bedraagt 10 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte 490 euro schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: A critical analysis of discrimination in screening and monitoring transactions

Both monitoring and sanction screening payment transactions by banks are activities that have a legal basis to carry out. The obligation to monitor transactions for unusualness is laid down in Article 2a of the Money Laundering and Terrorist Financing (Prevention) Act ('Wwft'). According to the Sanctions Act 1977 ('Sw') a supervised institution should adequately check whether the identity of a relationship with a (legal) person or entity to which sanctions apply is consistent.
Both activities are important activities especially as they have a high degree of complexity and the financial, legal and social stakes are high. Millions of transactions are thus mandatorily monitored and screened for possible money laundering, terrorist financing and violation of sanction rules. In these operations, a group of bank clients feel discriminated against.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad bevestigt veroordeling terminalmanager voor feitelijk leidinggeven aan milieuovertredingen

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:630

De verdachte was ten tijde van het incident werkzaam als terminalmanager bij A B.V., een onderneming die zich bezighoudt met opslag en transport van gevaarlijke stoffen. Op 14 oktober 2009 vindt bij het Rail Chemie Centrum in Rotterdam een ernstig incident plaats: bij het handmatig beladen van een treinwagon met methanol ontstaat een lekkage. De verdachte is veroordeeld wegens medeplegen van feitelijk leidinggeven aan milieuovertredingen bij het beladen van een wagon met methanol. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep dat zich richt op bewijsklachten over de betrokkenheid van de verdachte. Het hof heeft terecht vastgesteld dat de verdachte als terminalmanager operationeel leiding gaf. Het feit dat de verdachte het terrein verliet, vormt samen met zijn eerdere opdracht strafrechtelijk verwijtbaar handelen. Meerdere getuigenverklaringen bevestigen dat de verdachte actief druk uitoefende om de gevaarlijke belading door te laten gaan. Het hof heeft de bewijsoverwegingen voldoende gemotiveerd en juridisch correct opgebouwd. Er is geen sprake van denaturering of onjuiste interpretatie van verklaringen. De veroordeling blijft in stand, het beroep wordt verworpen.

Read More
Print Friendly and PDF ^