Tweede Kamer stemt in met het nieuwe Wetboek van Strafvordering

Op 1 april 2025 is na meer dan tien jaar werk een belangrijke mijlpaal bereikt: de Tweede Kamer heeft ingestemd met twee wetsvoorstellen die samen het nieuwe Wetboek van Strafvordering (boeken 1-8) gaan vormen. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat betekent dit dat een nieuw Wetboek van Strafvordering over 4 jaar, op 1 april 2029 in werking zal treden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor bemiddelingsbureau wegens valse diploma’s in de zorg

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een boete van 775.000 euro opgelegd aan een Arnhems bemiddelingsbureau in de zorg wegens valsheid in geschrifte. Het bureau had meer dan twintig valse diploma’s en/of uittreksels uit het diplomaregister en enkele Verklaringen Omtrent het Gedrag voorhanden, waarmee ongekwalificeerde uitzendkrachten bij zorginstellingen hebben gewerkt. De valse stukken werden bij een doorzoeking aangetroffen in de administratie van het bedrijf en zijn afkomstig uit de periode 2017 - 2020.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Proefschrift: Betrouwbaarheid van getuigenverklaringen in het strafrecht

Getuigenverklaringen spelen een centrale rol in strafzaken, maar hun betrouwbaarheid is niet vanzelfsprekend. Uit rechtspsychologisch onderzoek blijkt dat getuigen onderhevig zijn aan talloze beïnvloedende factoren. Fouten kunnen ontstaan tijdens het waarnemen van een gebeurtenis, het opslaan van herinneringen, of het reproduceren ervan. Bovendien is het mogelijk dat getuigen bewust onjuiste informatie verstrekken. Indien de rechter een onware getuigenverklaring als bewijs toelaat, kunnen fatale fouten optreden: een schuldige verdachte wordt vrijgesproken of een onschuldige veroordeeld. Kesteloo onderzoekt daarom in haar proefschrift hoe het Nederlandse strafrecht omgaat met deze risico’s, en in hoeverre het systeem getuigenverklaringen betrouwbaar en eerlijk weet te benutten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het klimaattransitieplan: over de implementatie van artikel 22 CSDDD in de Wivo

In deze bijdrage staat het klimaattransitieplan centraal. Het Nederlandse conceptwetsvoorstel ter implementatie van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, de zogeheten Wet internationaal verantwoord ondernemen, verplicht zeer grote ondernemingen om een klimaattransitieplan op te stellen en naar beste vermogen uit te voeren. De belangrijkste verplichting voor een onderneming is om in haar transitieplan vast te stellen hoe zij haar bedrijfsmodel en -strategie in lijn brengt met de beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 °C in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs. In deze bijdrage worden de inhoudelijke vereisten van het klimaattransitieplan besproken aan de hand van voorbeelden en een aantal kernbegrippen toegelicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is een strafrechtelijk beroepsverbod op algemeen ondernemerschap mogelijk?

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:450

De Hoge Raad stelt voorop dat ontzetting uit een beroep op grond van artikel 28 lid 1 sub 5 Sr slechts mogelijk is in gevallen waarin het strafbare feit is gepleegd in de uitoefening van dat beroep én het beroep voldoende specifiek is omschreven. De uitspraak van het hof miskent dit uitgangspunt door te spreken van een verbod op “ondernemerschap, in of buiten rechtspersoonlijkheid” zonder nadere specificatie. Dergelijk ondernemerschap is volgens de Hoge Raad te onbepaald om als beroep in de zin van artikel 28 Sr te kwalificeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^