Computervredebreuk: beroep op overmacht in de zin van noodtoestand doordat verdachte een arbeidsrechtelijk conflict met benadeelde had en zich wilde verweren in civiele zaak

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 9 april 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:2347

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan computervredebreuk en het voorhanden hebben van wachtwoorden die bestemd waren om computervredebreuk te plegen. Verdachte heeft herhaaldelijk en over een langere periode ingelogd op de systemen van zijn werkgever, terwijl hij daartoe niet gerechtigd was. Hij was niet meer aan het werk. Hij was ziekgemeld en verwikkeld in een arbeidsconflict. Verdachte had ten aanzien van het beheer van de ICT systemen van bedrijf benadeelde B.V. verhoogde rechten, waardoor hij in allerlei systemen kon inloggen. Verdachte is naar eigen zeggen in de bedrijfssystemen op zoek gegaan naar informatie die hij kon inbrengen in een gerechtelijke procedure tussen hem en zijn werkgever.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak voor oplichting nu oplichtingshandelingen niet zijn genoemd in de tenlastelegging

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 5 april 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:2240

De rechtbank stelt vast dat alle bovengenoemde oplichtingshandelingen zien op de overeenkomst tussen aangever en verdachte over het opknappen van de tuin, terwijl verdachte ook daadwerkelijk werkzaamheden in die tuin heeft verricht. Verdachte was, zeker in het begin, wel degelijk een bonafide tuinman. Zowel door (de zoons van) aangever als verdachte wordt verklaard dat aangever door verdachte onder valse voorwendselen is bewogen tot het aangaan van vele leningen. In de tenlastelegging wordt echter niet gesproken over oplichtingshandelingen die zien op de leningen van aangever aan verdachte en/of de verhalen die verdachte hierover aan aangever heeft verteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM mag strafdossier in zaak grafschennis Amersfoort slechts beperkt verstrekken

Rechtbank Den Haag 17 april 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:5507

Het Openbaar Ministerie mag het strafdossier van de vrouw die verdacht wordt van grafschennis op een begraafplaats in Amersfoort in 2021 vooralsnog alleen verstrekken aan de nabestaanden van één overledene die daar begraven is. Dat volgt uit een vonnis van de rechtbank Den Haag in een kort geding  dat de vrouw tegen het Openbaar Ministerie heeft aangespannen. De kortgedingrechter verbiedt het OM het strafdossier te verstrekken aan anderen (circa 50 nabestaanden) die ook aangifte hebben gedaan wegens grafschennis.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Schending ambtsgeheim door verdachte is voortgezette handeling van computervredebreuk

Rechtbank Limburg 5 april 2025, ECLI:NL:RBLIM:2024:1663

De rechtbank is van oordeel dat de schending van het ambtsgeheim een voortgezette handeling is van de computervredebreuk, omdat het ambtsgeheim is geschonden nadat door middel van computervredebreuk niet werkgerelateerde bevragingen zijn gedaan. De rechtbank houdt hiermee bij de afdoening van deze zaak rekening.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is een bestuurlijke sanctie een ‘sanctie van strafrechtelijke aard’?

In vier arresten ging het Hof van Justitie van de Europese Unie vorig jaar in op de vraag of een nationale bestuurlijke sanctie kan worden gekwalificeerd als ‘sanctie van strafrechtelijke aard’, het Unierechtelijke equivalent van ‘criminal charge’ in de zin van artikel 6 EVRM. Met toepassing hiervan acht het Hof van Justitie de schorsing van een vergunning (zaak Dual Prod, AB 2024/86) en het verbod om gedurende drie jaar een openbaar ambt uit te oefenen (zaak T.A.C./ANI, AB 2024, 87) niet van ‘strafrechtelijke aard’. De bestuurlijke boete (zaak Volkswagen, AB 2024/89), maar ook de verzegeling ter voorkoming van nieuwe overtredingen (zaak MV-98, AB 2024/88), zijn volgens het Hof wel ‘bestraffend’.

Read More
Print Friendly and PDF ^