HR herhaalt overwegingen m.b.t. kwalificatie-uitsluitingsgrond indien witwassen bestaat uit verwerven of voorhanden hebben van onmiddellijk uit eigen misdrijf afkomstige voorwerpen

Hoge Raad 1 februari 2022, ECLI:NL:HR:2022:109

Ten aanzien van het verwerven of voorhanden hebben van voorwerpen die onmiddellijk uit eigen misdrijf afkomstig zijn, geldt dat die gedragingen niet zonder meer als witwassen als bedoeld in artikel 420bis lid 1 Sr kunnen worden gekwalificeerd. Wanneer het gaat om witwassen dat bestaat in het verwerven of voorhanden hebben van een voorwerp dat onmiddellijk afkomstig is uit een door de verdachte zelf begaan misdrijf, moet uit de motivering van de uitspraak kunnen worden afgeleid dat de gedragingen van de verdachte ook (kennelijk) gericht zijn geweest op het daadwerkelijk verbergen of verhullen van de criminele herkomst van het voorwerp.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NatWest Bank krijgt boete, feitenrelaas biedt leerzaam inkijkje

Op 17 december 2021 publiceerde de Financial Conduct Authority (FCA) dat de Engelse rechtbank de National Westminster Bank PLC (NatWest) op 7 oktober dat jaar een boete oplegde van maar liefst bijna £265 miljoen (zo’n 317 miljoen euro) voor het niet naleven van anti-witwasregelgeving. Het gepubliceerde feitenrelaas toont aan dat NatWest beschikte over informatie die wijst op illegaliteit en met name drugshandel. Bovendien had NatWest het beleid op het vlak van bestrijding witwassen redelijk op orde. In de praktijk bleek er veel mis te zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Anti-witwaswetgeving: een natte dweil over het recht

De anti-witwaswetgeving heeft een grote en groeiende impact. Aangewezen instellingen zijn verplicht om vast te stellen met wie zij zakendoen en wat de achtergrond van deze partijen is, zodat ze in staat zijn om ongebruikelijke transacties van hun klanten te detecteren en te melden. Ook partijen die niet zijn aangewezen als instelling onder deze AML/CFT-wetgeving zijn genoodzaakt om nauwkeurig vast te stellen met wie zij zakendoen, al was het maar om zeker te kunnen stellen dat bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een betaling aan die partij geen schending plaatsvindt van de sanctiewetgeving. Deze cliënt-identificatie en monitoringverplichtingen hebben inmiddels een grote invloed. Ik noem een aantal (juridische) onderwerpen dat geraakt wordt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Haagse hof zet kader uiteen voor beoordeling witwassen bij aankoop bitcoins tegen contante betaling

Gerechtshof Den Haag 1 februari 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:104

Het gerechtshof Den Haag heeft uitspraak gedaan in tien strafzaken die voortvloeien uit het onderzoek IJsberg. Dit is één van de eerste grootschalige strafrechtelijke onderzoeken naar het witwassen van bitcoins. De feiten speelden zich van 2013 tot begin 2016 af. In die periode was er sprake van een relatieve onbekendheid met het fenomeen cryptovaluta. Het Haagse gerechtshof heeft een nieuw kader ontwikkeld voor beantwoording van de vraag of de verdachten in deze periode aanleiding hadden moeten hebben voor twijfel dat de bitcoins die zij tegen contante betaling kochten of verkochten een criminele herkomst hadden. Het hof komt tot acht veroordelingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling medeplegen gewoontewitwassen: FIOD onderzoek n.a.v. aangifte door ING

Rechtbank Rotterdam 19 januari 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:330

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan gewoontewitwassen. Hierbij heeft hij gedurende een langere periode en op grote schaal samen met anderen geldbedragen die -voornamelijk op grond van valse facturen- werden overgemaakt op rekeningen van zogenaamde geldezels, over welke rekeningen de verdachte en zijn medeverdachten de beschikking hadden weten te krijgen, witgewassen door met zijn gedragingen de herkomst en vindplaats van de geldbedragen te verhullen en door de uit misdrijf verkregen geldbedragen na storting contant op te nemen. Ook had hij geld voorhanden dat via Whatsapp-fraude afhandig was gemaakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^