Hoge Raad verduidelijkt rechtsmiddelen voor verschoningsgerechtigden bij beslag op digitale gegevens

Hoge Raad 15 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:578

In een zaak over mogelijke omkoping van artsen is bij een verdachte arts digitaal materiaal in beslag genomen. De rechter-commissaris merkt 1727 bestanden aan als geheimhoudersinformatie en bepaalt dat deze worden ‘uitgegrijsd’. Klager stelt dat deze uitgrijzing ondeugdelijk is en verzoekt vernietiging. De Hoge Raad oordeelt dat bij concrete bezwaren over de uitvoering van een vernietigingsbevel een zelfstandig verzoek ex artikel 552a lid 2 Sv mogelijk is. De rechter moet dan toetsen of de gegevens daadwerkelijk ontoegankelijk zijn gemaakt. De rechtbank heeft dat in deze zaak ten onrechte nagelaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rb: Bankafschrift bevat geen geheimhoudersinformatie

Rechtbank Limburg 25 maart 2025, ECLI:NL:RBLIM:2025:2770

De verdachte wordt verweten dat hij, samen met zijn moeder (medeverdachte), de herkomst van een Volkswagen E-golf, een chalet en een geldbedrag van 15.925 euro heeft verhuld door deze goederen op naam van zijn moeder te stellen terwijl hij de feitelijk rechthebbende was. De raadsman heeft zich op het standpunt gesteld dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in de vervolging, nu zich geheimhouderinformatie in het dossier bevindt. Immers werden de bankafschriften van de medeverdachte gericht aan het kantoor van de raadsman toegevoegd aan het dossier.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht (concept)notulen van bestuursvergaderingen cliënt

Rechtbank Rotterdam 24 februari 2025, ECLI:NL:RBROT:2025:2926

In deze zaak draait het om (concept)notulen van bestuursvergaderingen van een bedrijf, een client, waarbij de advocaat aanwezig was. De rechtbank oordeelt dat enkele agendapunten vertrouwelijke communicatie betroffen en dus onder het verschoningsrecht vallen. Alleen deze delen mogen niet aan het strafdossier worden toegevoegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag tegen beslag: wat als de verschoningsgerechtigde tussentijds komt te overlijden?

Hoge Raad 18 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:403

Tijdens een doorzoeking bij twee cliënten van een advocaat zijn in juni 2016 stukken en digitale gegevensdragers in beslag genomen. De advocaat diende kort daarna een klaagschrift in op grond van artikel 552a Sv, onder verwijzing naar zijn verschoningsrecht. De rechtbank verklaart het beklag deels gegrond en houdt de behandeling aan voor wat betreft de digitale gegevensdragers, waarvan inmiddels een digitale kopie is gemaakt door de politie. De originele gegevensdragers worden aan de cliënten teruggegeven. In januari 2024 verklaart de rechtbank het beklag alsnog niet-ontvankelijk, omdat de gegevensdragers zijn teruggegeven. De advocaat is op dat moment overleden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad casseert doorbreking verschoningsrecht notaris

Hoge Raad 25 maart 2025, ECLI:NL:HR:2025:446

De beschikking in de zaak van een notaris waarin ik klaagde over het oordeel van de rechtbank dat sprake was van zeer uitzonderlijke omstandigheden waarin het belang dat de waarheid aan het licht komt – ook waar het gaat om informatie die onder het verschoningsrecht valt – voorrang krijgt boven het verschoningsrecht, is gecasseerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^