Mag een rechter bij het verlenen van een tapmachtiging volstaan met een standaardformulier waarin wat kruisjes worden gezet? HvJ EU: Ja, mits...

i) de onderliggende vordering wel uitgebreid gemotiveerd is; ii) de betrokkene later toegang heeft tot al deze documenten (dus niet alleen de machtiging zelf); en iii) een bodemrechter de rechtmatigheid van de machtiging kan toetsen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Every Euro Counts ... and So Does Every Second

The European Public Prosecutor’s Office (EPPO), operational since 1 June 2021, has not just been established to bring the perpetrators of EU fraud to justice but also to help recover the criminal profits they have acquired in the process. Thus, its raison d’être not only matches the traditional political axiom that crime does not pay but equally serves another goal formulated by European politicians across the board: money spent under the EU budget should not end up in the wrong hands. From a taxpayers’ viewpoint, this understandable ambition has not proved to be self-fulfilling over time, and this is where the EPPO could well take up its role as the ultimate remedy in the EU’s antifraud chain.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Actieve openbaarmaking van data op het internet in strijd met het Handvest

Weer legt het EU Hof van Justitie een bom onder een regime dat tot openbaarmaking van gegevens strekt. In 2021 wees het Hof reeds een verstrekkend arrest over Letse wetgeving waarin toegang tot data kon worden verkregen door iedereen die daarom verzocht. Daarbij werd niet gekeken naar welk doel de verzoekende partij nastreefde en dus ook niet naar de vraag of dat doel in overeenstemming was met het oorspronkelijke doel van de gegevensverwerking, in casu het tegengaan van verkeersovertredingen en daarmee het vergroten van de verkeersveiligheid.

Read More
, ,
Print Friendly and PDF ^

Nieuw EU-kader voor elektronisch bewijs: Raad bevestigt akkoord met Europees Parlement over betere grensoverschrijdende toegang tot e-bewijs

De ambassadeurs van de EU-lidstaten hebben het akkoord tussen het voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement over de ontwerpverordening en -richtlijn inzake grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs bevestigd. Op grond van de overeengekomen teksten kunnen de bevoegde instanties voortaan rechtstreeks gerechtelijke bevelen voor elektronisch bewijs aan dienst­aanbieders in een andere lidstaat richten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voorstel voor een richtlijn inzake corruptiebestrijding op komst

Op 20 januari heeft de Europese Commissie een verzoek om input voor een voorstel voor een richtlijn inzake corruptiebestrijding gepubliceerd. De richtlijn beoogt de actualisering van het wetgevingskader van de EU onder meer door het beter af te stemmen op internationale normen die reeds bindend zijn voor de EU, met name het VN-Verdrag tegen corruptie (UNCAC). Maatregelen van de EU zouden bijdragen tot gelijke concurrentievoorwaarden tussen de lidstaten. De lacunes in de bestaande wetgeving en de beperkte handhaving betekenen dat er in de hele EU meer coördinatie en gemeenschappelijke normen nodig zijn. Uit verdere analyse van de jaarlijkse rechtsstaatverslagen blijkt dat er ook behoefte is aan samenwerking en capaciteit om grensoverschrijdende corruptiezaken te onderzoeken en te vervolgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^