Eis: celstraf, werkstraf en geldboete tegen 27-jarige bouwer phishing software

Tegen een 27-jarige man uit Rheden die wordt verdacht van het bouwen van zogenoemde ‘phishing panels’ is een celstraf geëist van 1 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook heeft de officier van justitie een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 9000 euro geëist. De verdachte verkocht de zelfgemaakte phishing panels, met nep websites van banken die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn, aan criminelen die daarmee toegang tot de bankgegevens van personen konden krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ILT-IOD jaarverslag 2023 gepubliceerd

In 2023 is de ILT-IOD uitgebreid van 70 naar 132 medewerkers, wat heeft geleid tot meer onderzoekscapaciteit en een betere informatiegestuurde werkwijze. Er is veel geïnvesteerd in samenwerking met andere diensten, zoals de politie en omgevingsdiensten, bijvoorbeeld in de gezamenlijke aanpak van stookolie om schadelijke emissies te voorkomen. ILT-IOD voerde ongeveer 20 onderzoeken uit, waaronder enkele grote onderzoeken naar zware milieucriminaliteit. Ook kleinere onderzoeken, zoals fraude met energielabels, hadden maatschappelijke impact.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Jaaroverzicht FIU Nederland 2023: verdubbeling van het aantal verdachte transacties

In 2023 ontving FIU-Nederland ruim twee miljoen ongebruikelijke transacties, wederom een stijging t.o.v. het jaar ervoor, zo blijkt uit het nieuwe jaaroverzicht. Financial intelligence vooruitkomend uit de analyses leverde ook in 2023 weer een belangrijke bijdrage aan nieuwe inzichten in patronen van financiële criminaliteit. Zo vermoedt de financiële inlichtingendienst na het doen van een uitgebreide netwerkanalyse dat er in Nederland sprake is van grootschalige cash betalingen met crimineel geld aan inhuurpersoneel. Ook ziet de FIU-Nederland zeer grote bedragen omgaan in sanctieontwijking.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor onthouden medicatie aan patiënten

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking opgelegd aan een 34-jarige voormalig zorgmedewerkster uit Maassluis, voor het verduisteren van medicatie. De vrouw heeft gedurende een langere periode medicijnen onthouden aan patiënten die deze wel hadden moeten ontvangen. In het onderzoek kon niet worden vastgesteld dat haar handelen tot gezondheidsschade heeft geleid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist gevangenisstraffen voor opzetten en exploiteren van systeem versleutelde communicatie

Voor de rechtbank in Arnhem staan drie mannen terecht, die in de periode van 2013 tot november 2018 betrokken zijn geweest bij het opzetten en exploiteren van een systeem voor versleutelde communicatie. Dit gebeurde vanuit het bedrijf Blackbox Security in Elst, waarvan de eigenaar als hoofdverdachte in de strafzaak wordt gezien. De hoofdverdachte was de oprichter van het bedrijf en de bedenker van de producten en diensten. De medeverdachten zijn werknemers van het bedrijf afkomstig uit Utrecht en Boxtel.

Read More
Print Friendly and PDF ^