Artikel: Nadere beschouwing over witwasrisico’s bij gebruik van cryptovaluta en de impact van regulering

Cryptovaluta heeft een vaste plek veroverd in onze economie. De reguliere poortwachters zoals banken, betaaldienstverleners en accountantsorganisaties, komen daarom in toenemende mate in aanraking met cryptovaluta. Tegelijkertijd spelen cryptovaluta nog steeds regelmatig een rol in witwasonderzoeken.

Gelet op de aan cryptovaluta verbonden risico’s, levert dat de nodige compliance-uitdagingen op. Op grond van de vijfde anti-witwasrichtlijn worden aanbieders van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiat valuta (zoals exchanges) en aanbieders van bewaarportemonnees (crypto-instellingen) aangemerkt als poortwachter. Vanaf implementatie in nationale regelgeving, vallen deze instellingen binnen het bereik van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Crypto-instellingen moeten op basis daarvan voldoen aan de kernverplichtingen uit de Wwft en tevens beschikken over een integere en beheerste bedrijfsvoering. Voor crypto-instellingen geldt een registratieverplichting bij De Nederlandsche Bank (DNB). Het wetsvoorstel tot implementatie van de vijfde anti-witwasrichtlijn is op dit moment nog steeds in behandeling bij de Eerste Kamer. Deze ontwikkelingen impliceren dat crypto-instellingen in toenemende mate deel gaan uitmaken van het reguliere financiële stelsel. De kans bestaat dat hieraan vertrouwen wordt ontleend door andere instellingen en consumenten. De vraag rijst welke impact de registratieplicht heeft op de kwetsbaarheden voor witwasrisico’s van crypto-instellingen.

Lees verder:


Print Friendly and PDF ^