Afpakken crimineel vermogen beter gezamenlijk geregeld in de EU

Het wetsvoorstel om crimineel vermogen af te pakken zonder voorafgaande strafrechtelijke veroordeling wordt aangepast. Dit is nodig om aan te sluiten bij afspraken die eind 2023 in Europees verband zijn gemaakt in de Confiscatierichtlijn over het effectiever maken van het afpakken van crimineel vermogen in de Europese Unie. Eerder is in Nederland al advies gevraagd aan de Raad van State over een wetsvoorstel confiscatie criminele goederen. Dat voorstel maakte mogelijk dat waardevolle spullen en vermogen met een criminele herkomst via een civiel rechtelijke procedure kunnen worden afgepakt zonder voorgaande veroordeling van een verdachte. Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid schrijft aan de Tweede Kamer dat dit wetsvoorstel wordt aangepast naar een regeling in het strafrecht, zoals in de EU-richtlijn is afgesproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tweede Kamer neemt Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven aan

Op 19 maart jl. heeft de Tweede Kamer het voorstel voor de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven aangenomen. Deze wet regelt de taken en bevoegdheden van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op het gebied van de digitale weerbaarheid van het niet-vitale bedrijfsleven in Nederland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gemoderniseerd Wetboek van Strafvordering treedt per 1 april 2029 in werking

Het nieuwe Wetboek van Strafvordering treedt op 1 april 2029 in werking. Dat blijkt uit een brief van demissionair minister voor Rechtsbescherming Weerwind aan de Tweede Kamer. Om deze streefdatum te kunnen halen is het noodzakelijk dat de tekst van het nieuwe wetboek (die wordt gevormd door de eerste vaststellingswet (Boeken 1 tot en met 6), de tweede vaststellingswet (Boeken 7 en 8), de eerste aanvullingswet en de noodzakelijke lagere regelgeving) medio 2026 vaststaat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raad en Europees Parlement bereiken voorlopig akkoord over het voorstel voor een Dwangarbeidverordening

De Raad en het Europees Parlement hebben op 5 maart 2024 een voorlopig akkoord bereikt over een verordening die het op de EU-markt brengen en aanbieden van met dwangarbeid vervaardigde producten verbiedt. Het voorlopige akkoord bevat belangrijke wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke Commissievoorstel en verduidelijkt de verantwoordelijkheden van de Commissie en de nationale bevoegde autoriteiten in het onderzoeks- en besluitvormingsproces.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cryptodienstverleners kunnen vanaf 22 april vergunning bij AFM aanvragen

Aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP’s) kunnen vanaf 22 april 2024 een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Indien goedgekeurd, kan de vergunning of notificatie vanaf 30 december 2024 worden gebruikt. De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) treedt per 30 december 2024 in werking. Vanaf die datum kunnen partijen die over een CASP-vergunning of -notificatie beschikken op de Europese markt cryptoactivadiensten aanbieden. Partijen die al beschikken over een vergunning voor gelijkwaardige diensten of activiteiten, kunnen een CASP-notificatie indienen. In Nederland is de AFM de primaire toezichthouder op deze dienstverlening.

Read More
Print Friendly and PDF ^