Artikel: Strategische procesvoering in de beklagprocedure van artikel 12 Sv

Belangenorganisaties ontdekken steeds meer mogelijkheden om het (straf)recht te gebruiken voor strategische doeleinden. In deze bijdrage onderzoeken de auteurs welke ruimte voor strategisch procederen er bestaat binnen de beklagprocedure van artikel 12 Sv. Daartoe worden internationale ontwikkelingen beschreven en wordt het begrip strategische procesvoering nader geduid, worden de wetsgeschiedenis en het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering geanalyseerd en worden enkele artikel 12 Sv-procedures over (bijzonder) strafrechtelijke kwesties als vormen van strategische procesvoering geduid. Tot slot wordt uiteengezet welke ruimte belangenorganisaties krijgen voor strategische procesvoering bij de beklagrechter, en wordt aan de hand van de voorgestelde nieuwe regeling en de internationale ontwikkelingen verkend of er meer ruimte kan komen voor strategische procesvoering binnen de beklagprocedure.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Collectieve actie voor benadeelde partijen in het strafproces? Pleidooi voor een collectieve schadevergoedingsvordering in de strafprocedure

Kan een organisatie de belangen van benadeelden in een strafprocedure behartigen door voeging van een collectieve schadevergoedingsvordering? Voegingsgerechtigd zijn rechtstreeks benadeelden van het strafbare feit waarvoor de verdachte wordt veroordeeld. Benadeelden kunnen hiervoor een andere partij machtigen. Ik betoog dat een organisatie aan artikel 3:305a BW haar bevoegdheid kan ontlenen om voor benadeelden een collectieve schadevergoedingsvordering bij de strafrechter in te stellen. De hierbij geldende bijzondere ontvankelijkheidsvoorwaarde waaronder de belangrijkste dat hun belangen gelijksoortig zijn, zodat de rechter in staat is deze gebundeld te behandelen en te abstraheren van de individuele feiten en omstandigheden, maakt dat de beoordeling hiervan het strafproces niet onevenredig belast.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het leed achter financieel-economische delicten

In het financieel-economisch strafrecht is het relatief stil op het gebied van slachtofferrechten. In deze bijdrage bespreken we hoe dat komt. We verwerpen allereerst de idee dat het financieel-economisch strafrecht vooral ‘slachtofferloze delicten’ omvat. We tonen juist aan dat slachtofferschap een zwaardere en meer diverse impact heeft dan vaak gedacht wordt. Sterker nog, deze delicten hebben grote (maatschappelijke) schade die in verschillende vormen voelbaar is voor potentieel grote groepen mensen. Het claimen van de status ‘slachtoffer’ is echter geen sinecure. Veel delicten worden buiten het strafrecht afgedaan of worden niet als volledig slachtofferwaardig gezien

Read More
Print Friendly and PDF ^

‘Slachtoffers’ van overheidsingrijpen ter beteugeling van misdaad

Het bijzonder strafrecht wordt vaak gebaseerd op sociaal-economische gedachten, gericht op het verbeteren van de samenleving door sociale, ecologische of economische doelen te bereiken, of schadelijk gedrag in ­bepaalde sectoren van de economie tegen te gaan. Doorgaans worden deze goede intenties gedragen door politieke overtuigingen en soms, afhankelijk van de materie, ook onderbouwd met wetenschappelijke inzichten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Doorwerking van onschuld naar niet-punitieve sancties

De rechter kan ontoelaatbare twijfel over de juistheid van een strafrechtelijke uitspraak vaak voorkomen door afdoende verwijzingen naar de verschillende bewijsregimes. Toch kunnen Melo Tadeu-achtige verweren zo nu en dan slagen. In de optiek van de auteur bevatte de procedure die leidde tot de uitspraak van het CBb van 28 februari 2023 de daarvoor benodigde ingrediënten.

Read More
Print Friendly and PDF ^