Sociale zekerheidsfraude: verwerping niet-ontvankelijkheidsverweer voor laten oplopen bedrag door uitkeringsinstantie

Rechtbank Noord-Holland 11 februari 2021, ECLI:NL:RBNHO:2021:1302

Verdachte heeft zich gedurende een periode van ruim zeven jaar schuldig gemaakt aan het medeplegen van bijstandsfraude door opzettelijk na te laten de uitkerende instantie in te lichten dat zij niet duurzaam gescheiden leefde van haar echtgenoot, terwijl zij een bijstandsuitkering ontving naar de norm van een alleenstaande ouder. Verdachte heeft hierdoor een aanzienlijk bedrag aan uitkeringsgelden ontvangen waarop zij geen, dan wel niet volledig recht had. HalteWerk heeft het benadelingsbedrag berekend op ruim € 120.000.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vereiste opzet voor bewezenverklaring voordeel trekken uit nalaten tijdig gegevens te verstrekken

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 1 december 2020, ECLI:NL:GHARL:2020:10016

Het hof stelt voorop dat het voordeel trekken uit de opbrengst van een door misdrijf verkregen goed alleen strafbaar is indien dit opzettelijk geschiedt, waarbij het (voorwaardelijk) opzet niet alleen moet zijn gericht op het voordeel trekken maar ook op het feit dat de opbrengst uit een door misdrijf verkregen goed komt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamberbrief over fraude in de sociale zekerheid

Op 3 september 2020 werd het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Participatiewet in verband met het uitsluiten van fraudevorderingen bij de vermogenstoets' in de Tweede Kamer behandeld. Tijdens deze behandeling heeft B. van ’t Wout, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een brief toegezegd over het fraudebegrip in de sociale zekerheid, de verwijtbaarheid van fouten en de consequenties van fouten. Deze brief is op 12 november 2020 verstuurd aan de Eerste Kamer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Bij de beoordeling of door het OM is voldaan aan de criteria van de Aanwijzing sociale zekerheidsfraude moet worden uitgegaan van gegevens die ten tijde van de vervolgingsbeslissing bekend waren

Hoge Raad 6 oktober 2020, ECLI:NL:HR:2020:1496 en ECLI:NL:HR:2020:1497

Bij de beantwoording van de vraag of het openbaar ministerie terecht heeft geoordeeld dat voldaan is aan de criteria van de Aanwijzing, moet worden uitgegaan van de gegevens die ten tijde van de vervolgingsbeslissing aan het openbaar ministerie bekend waren (vgl. HR 27 maart 2012, ECLI:NL:HR:2012:BT2105).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe lijn voor vaststellen boetes in bijstandszaken

CRvB 4 augustus 2020, ECLI:NL:CRVB:2020:1525

De Centrale Raad van Beroep gaat bij het vaststellen van de hoogte van de boete in bijstandszaken niet langer uit van een beslagvrije voet van 90% maar van 95% van de toepasselijke bijstandsnorm. De CRvB loopt hiermee vooruit op de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Deze uitspraak heeft tot gevolg dat ook bestuursorganen die een boete opleggen en rechters die zelf een boete vaststellen vanaf nu zullen moeten anticiperen op de invoering van deze wet.

Read More
Print Friendly and PDF ^