Oplichting: dwaasheid wordt niet beschermd?

Parket bij de Hoge Raad 12 maart 2019, ECLI:NL:PHR:2019:221

Het tweede middel klaagt dat het onder 4 bewezenverklaarde feit – oplichting – niet uit de gebezigde bewijsmiddelen kan worden afgeleid en/of dat het hof het verweer dat de aangeefster te goedgelovig is geweest en onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen en ‘dwaasheid niet wordt beschermd’ door art. 326 Sr, heeft verworpen op gronden die deze verwerping niet kunnen dragen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Medeplegen van overbrenging van een container kogellagers naar de Verenigde Arabische Emiraten in strijd met de EVOA

Rechtbank Rotterdam 24 januari 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:2027

De verdachte rechtspersoon heeft als professionele marktdeelnemer samen met haar mededader in strijd met een wezenlijk voorschrift uit de EVOA een zeecontainer met daarin verroeste niet direct bruikbare kogellagers willen overbrengen naar de VAE. De VAE heeft de invoer van dergelijke afvalstoffen uit de Europese Unie verboden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG over 'witwassen en het daaraan voorafgaand feit'

Parket bij de Hoge Raad 12 maart 2019, ECLI:NL:PHR:2019:223

Er kan niet worden witgewassen als het bedoelde misdrijf later in tijd wordt begaan. In de woorden van de Hoge Raad: “vermogensbestanddelen kunnen in beginsel slechts worden aangemerkt als "afkomstig (...) uit enig misdrijf" in de zin van de art. 420bis en 420quarter Sr indien zij afkomstig zijn van een misdrijf gepleegd voorafgaand aan het verwerven en/of voorhanden hebben en/of het overdragen daarvan”.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sms’jes en Whats­App-be­rich­ten op za­ke­lij­ke én pri­vé­te­le­foons zijn te ‘wob­ben’

Raad van State 20 maart 2019, ECLI:NL:RVS:2019:899

Sms’jes en WhatsApp-berichten op zowel zakelijke als privételefoons van bestuurders en ambtenaren vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur, als deze in het kader van het werk zijn verstuurd. Dat blijkt in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak tussen een branchevereniging voor zorgaanbieders en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitspraak heeft als gevolg dat zakelijke sms’jes en WhatsApp-berichten op die telefoons kunnen worden opgevraagd door bijvoorbeeld journalisten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Corruptie en de rol van banken

Om te onderzoeken wat er van banken verwacht mag worden bij de bestrijding van corruptie beschrijft dit artikel twee cases: de zaak Abacha uit de jaren 90 en de zaak VimpelCom van zo’n 20 jaar later. De rol van enkele van de betrokken banken komt daarbij nader aan de orde. Vervolgens zal blijken hoe op deze zaken is gereageerd, en wat er verwacht mag worden van banken bij de bestrijding van corruptie.

Read More
Print Friendly and PDF ^