Sanctiewet 1977: Betekenis ‘exporteren’

Gerechtshof Amsterdam 29 mei 2020, ECLI:NL:GHAMS:2020:1655

Verdachte heeft opzettelijk goederen zonder voorafgaande vergunning verkocht aan een Iraanse entiteit. De verdachte was van een andere zending op de hoogte van de afwijzing van de vergunningsaanvraag. Zij heeft geen actie ondernomen om te bewerkstelligen dat de zending aan haar werd geretourneerd of werd stopgezet, daarvan is althans niet gebleken. Nu de zending is doorgelaten en haar bestemming in Iran heeft bereikt, heeft de verdachte willens en wetens zonder vergunning deze zending geleverd, overgedragen en geëxporteerd als ten laste gelegd. Er wordt geen straf of maatregel opgelegd. Inmiddels is de verdachte geliquideerd en zijn de handelsactiviteiten met Iran dan ook gestaakt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Commissie verduidelijkt toepassing van financiële sancties

Op verzoek van sanctie-autoriteiten van de EU-lidstaten gaat de Europese Commissie in een advies in op de vraag hoe lidstaten dienen om te gaan met tegoeden en middelen van een entiteit die niet op een EU-sanctielijst staat, maar waarover een persoon die wel op een EU-sanctielijst staat zeggenschap heeft. Daarbij is onder meer aandacht voor de verstrekking van arbeid en diensten door de niet-aangewezen entiteit, maar ook de mogelijkheid om betalingen te verrichten met bevroren tegoeden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Rotterdams bedrijf wordt vervolgd wegens export van chemicaliën aan Syrië

Een Rotterdamse groothandel in chemische stoffen wordt vervolgd wegens het leveren van grondstoffen voor zenuwgas aan Syrië. Het bedrijf verscheepte tonnen aan aceton naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten, zonder daarvoor een vergunning te hebben.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ICC guidance for banks on sanctions clauses

The International Chamber of Commerce Banking Commission published a guidance paper in 2014 on the use of sanctions clauses in trade finance-related instruments which are subject to ICC rules. The guidance focuses on the scope of sanctions clauses, potential issues in their application, and recommendations on best practices.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voert men militaire goederen door uit nonchalance?

Noot bij HR 21 april 2020, ECLI:NL:HR:2020:767
Door T.P.A.M. Wouters, advocaat bij Takens Admiraal Advocaten

In het arrest van de Hoge Raad van 21 april jl. staat het (kleurloos) opzetvereiste centraal. De verdachte, een rechtspersoon, krijgt middels een elektronische melding de aanvraag om bepaalde goederen vanuit Johannesburg door te voeren naar het Ministerio de Defensa Nacional in Ecuador. In deze elektronische melding worden de goederen summier omschreven als “consolidation”. Op Schiphol blijkt (na een controle door de douane) dat de goederen onderdelen voor militaire straaljagers betreffen. Pas na deze controle bekijkt de verdachte de zogenaamde House Airwaybill (de luchtvrachtbrief) en dan blijkt dat de goederen op dat formulier worden omschreven als vliegtuigonderdelen. Het gerechtshof veroordeelt de verdachte wegens het opzettelijk doorvoeren van militaire goederen zonder doorvoervergunning, een economisch misdrijf.

Read More
Print Friendly and PDF ^