Artikel: The Amendment of the PIF Directive by the New Proposal for a Directive on Combating Corruption

The current EU anticorruption legal framework already includes specific measures targeting acts of corruption that damage or are likely to damage the Union’s financial interests. Directive (EU) 2017/1371 on the fight against fraud to the Union’s financial interests by means of criminal law (“PIF Directive”) sets out common definitions and standards for the criminal offences of active and passive corruption (bribery) and misappropriation by a public official (in addition to fraud and money laundering). Indeed, bribery constitutes a particularly serious threat to the EU budget and can in many instances also be linked to fraudulent conduct, e.g. in cases of bribery of public officials in exchange for awarding EU funds or for approving inflated costs in the execution of certain projects.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Raad en Europees Parlement bereiken voorlopig akkoord over het voorstel voor een Dwangarbeidverordening

De Raad en het Europees Parlement hebben op 5 maart 2024 een voorlopig akkoord bereikt over een verordening die het op de EU-markt brengen en aanbieden van met dwangarbeid vervaardigde producten verbiedt. Het voorlopige akkoord bevat belangrijke wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke Commissievoorstel en verduidelijkt de verantwoordelijkheden van de Commissie en de nationale bevoegde autoriteiten in het onderzoeks- en besluitvormingsproces.

Read More
Print Friendly and PDF ^

DSA nu van toepassing op alle onlinedienstverleners

In het kader van de Digitale dienstenverordening (DSA) zijn EU-gebruikers vanaf nu beter beschermd tegen illegale goederen en content en worden hun rechten gewaarborgd op onlineplatforms van alle onlinetussenpersonen in de EU waar zij in contact komen met andere gebruikers, informatie delen of producten kopen. Per 17 februari 2024 is de Digitale dienstenverordening (DSA) van toepassing op alle onlinetussenpersonen in de EU. De DSA is al sinds eind augustus 2023 van toepassing op de 19 zeer grote onlineplatforms en zeer grote zoekmachines die in april 2023 werden aangewezen. Drie andere platforms die in december 2023 als zeer grote onlineplatforms werden aangewezen, hebben tot eind april 2024 de tijd om de strengste verplichtingen van de DSA na te komen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Europees Strafrecht van A-Z voor de strafrechtspraktijk | Maandag 15 april 2024

Anders dan in andere rechtsgebieden zijn we in het strafrecht nog niet zo gewend aan rechtstreekse werking van richtlijnen en bemoeienis van het EU Hof van Justitie bij de interpretatie ervan. Met ingang van 1 december 2014 heeft het Hof van Justitie echter volledige jurisdictie gekregen over EU-regelgeving op strafrechtelijk gebied. Op 1 juni 2021 is het Europees Openbaar Ministerie (EOM) van start gegaan. Daardoor spelen het EU recht en het HvJ EU een steeds belangrijker rol in het strafrecht. Ook als het om de ontwikkeling van strafprocessuele waarborgen gaat, een gebied waar voorheen vooral het EHRM de scepter zwaaide. Dit toenemende belang van het EU recht maakt dat het voor alle bij het strafproces betrokken partijen van belang is te begrijpen hoe het EU recht werkt en wat dit kan betekenen voor de strafpraktijk. Op deze en andere vragen wordt in deze cursus ingezoomd. De focus ligt daarbij op de formele / processuele aspecten van het Unierecht. Ook de wisselwerking tussen de jurisprudentie van de Hoge Raad, het EHRM en het HvJ EU komt in dit verband aan de orde.

Read More
/Source
, ,
Print Friendly and PDF ^

Afwijzing schadevergoeding na ‘technische’ vrijspraak & onschuldpresumptie

Indien een strafzaak eindigt in een vrijspraak, dan kan verzocht worden om schadevergoeding voor onder andere voorarrest dat is ondergaan en ook gemaakte advocaatkosten. Advocaat Michael Berndsen diende namens een van zijn clienten dergelijke verzoeken in. De raadkamer van het hof wees de verzoeken af, omdat het zou gaan om een ‘technische’ vrijspraak. Die overweging, die vaker voorbij komt, betekent in feite: u bent weliswaar vrijgesproken, maar eigenlijk hebt u het wel gedaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^