EHRM: Geen schending onschuldpresumptie door betrekken uitlatingen OM uit geseponeerde strafzaak in parallelle schadevergoedingskwestie

EHRM 9 maart 2023, nr. 20148/09 (Rigolio t. Italië)

Een wethouder is strafrechtelijk vervolgd wegens corruptie, maar de zaak is uiteindelijk niet-ontvankelijk verklaard. Parallel aan de strafzaak liep een procedure bij de Rekenkamer tot vergoeding van de schade die de wethouder de staat door zijn handelen zou hebben berokkend. Het EHRM oordeelt dat in die procedure weliswaar melding is gemaakt van bepaalde aspecten uit de strafzaak, maar dat het oordeel op een eigen beoordeling van de voor schadevergoeding relevante criteria was gebaseerd. Ook in de bewoordingen van de uitspraak van de Rekenkamer kan geen inbreuk op de onschuldpresumptie worden gezien. Geen schending art. 6 lid 2 EVRM.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Criminal and Administrative Procedures in Protecting the Financial Interests of the EU

This article argues that, with the establishment of the EPPO, the European Union intended to pursue, through the integration of procedural powers vested within the EPPO and OLAF, the creation of an “end-to-end” prosecution cycle that is able to seek both criminal penalties and administrative/financial sanctions, such as asset forfeiture and the restoration of damages caused by violations and misuse of EU funds. The authors reach the conclusion that this newly established holistic approach for the prosecution of administrative violations and criminal activities increases the effectiveness of the work of all EU bodies in tackling crime, securing punishments for the criminal perpetrators, and increasing the possibility for the misappropriated funds to be recovered.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De ontwikkeling van cyberveiligheid in Europa

In dit artikel wordt het voorstel voor de Cyber Resilience Act (CRA) besproken. Daarnaast wordt ingegaan op de inpassing van de CRA in het regelgevend kader dat ziet op productveiligheid, digitale beveiliging, veiligheid en aansprakelijkheid. Eerst wordt daartoe het voorstel zelf op hoofdlijnen besproken. Met het voorstel wordt beoogd dat producten met digitale elementen die in de EU op de markt worden gebracht veilig(er) zijn, dat fabrikanten verantwoordelijk blijven voor de cyberbeveiliging gedurende de hele levenscyclus van een product en dat consumenten de nodige bescherming genieten. Vervolgens wordt besproken hoe de CRA zich verhoudt tot productveiligheids- en productaansprakelijkheidswetgeving. Daarna wordt ingegaan op de vraag hoe de CRA zich verhoudt tot andere EU-wetgeving en voorstellen waarnaar de CRA verwijst, namelijk de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), en de voorstellen voor de AI-verordening en de herziene Netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS 2-richtlijn).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe EU-maatregelen tegen witwassen en financiering van terrorisme

Europarlementariërs hebben op 28 maart ingestemd met strengere regels om bestaande gaten in de bestrijding van witwassen, financiering van terrorisme en ontduiking van sancties in de EU te dichten. Dinsdag hebben de leden van de Commissie economische en monetaire zaken en de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken hun standpunt bepaald over drie wetgevingsvoorstellen betreffende de financieringsbepalingen van het EU-beleid ter bestrijding van het witwassen en de financiering van terrorisme (AML/CFT).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Cybersecurity in Europa

In juli 2016 heeft de Europese wetgever de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS 1) aangenomen. Deze beoogt overkoepelende doelen en waarden te creëren, die bedrijven en organisaties naar eigen inzicht, maar bezien vanuit de betreffende cyberrisico’s, dienen na te streven en te bewerkstelligen. Een nieuw voorstel (NIS 2) beoogt het gemeenschappelijk niveau van cybersecurity in de Europese Unie verder te verhogen, mede wegens aanzienlijke implementatieverschillen tussen de lidstaten. In deze bijdrage worden de verschillen in kaart gebracht tussen het huidige regelgevende kader (NIS 1 en de nationale implementatie daarvan) en het toekomstige kader gericht op vier onderwerpen: toepassingsbereik, beveiligingsplicht, meldplicht en toezicht en handhaving. NIS 2 draait op al deze fronten de duimschroeven aan en vormt een belangrijke stap in de digitale strategie van de EU. Daarbij verschuift NIS 2 de verantwoordelijkheid voor cybersecurity duidelijk omhoog richting de boardroom.

Read More
Print Friendly and PDF ^