Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden

Op 1 oktober jl. is de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden. Deze wet is in het leven geroepen om het Nederlandse bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb), beter te beschermen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. De wet voorziet in een juridisch kader voor het sneller en eenvoudiger informeren van bedrijven over digitale kwetsbaarheden, cyberdreigingen en -incidenten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Reflectie voorgestelde aanpassingen Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

De Vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer houdt zich momenteel bezig met de beoordeling van de voorgenomen wijzigingen op de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017). De voorgenomen wijzigingen staan in de hoofdlijnennotitie zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de aanbevelingen van de Commissie Jones-Bos, die in 2020 haar – wat premature – evaluatie uitvoerde en in 2021 publiceerde.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Belangrijke (Landeck) uitspraak HvJ EU over de toegang tot gegevens op mobiele telefoons

HvJ EU 4 oktober 2024, C-548/21 (Bezirkshauptmannschaft Landeck)

De toegang van de politie, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, tot persoonsgegevens die op een mobiele telefoon worden bewaard, kan een ernstige of zelfs zeer ernstige inmenging zijn in de grondrechten van de betrokkene. Toch is deze toegang niet per se beperkt tot de bestrijding van zware criminaliteit. De nationale wetgever moet bepalen met welke elementen voor die toegang rekening moet worden gehouden, zoals de aard of de categorieën van de betrokken strafbare feiten. Om te garanderen dat het evenredigheidsbeginsel in elk concreet geval wordt geëerbiedigd, hetgeen wordt getoetst onder afweging van alle relevante elementen van het geval, geldt voor deze toegang bovendien de voorwaarde dat een rechterlijke instantie of een onafhankelijke autoriteit hiervoor voorafgaand toestemming verleent, behalve in naar behoren aangetoonde spoedeisende gevallen. De betrokkene moet van de gronden voor toestemming in kennis worden gesteld zodra de mededeling van deze informatie het onderzoek niet langer kan schaden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Artificiële delinquentie?

Het is een van de grote uitdagingen van deze tijd: het in goede banen leiden van de snelle ontwikkelingen van AI. Ook de relatie tussen ‘gedragingen’ van AI-entiteiten en het Nederlandse materiële strafrecht behoeft in dat verband aandacht. Die aandacht is op dit moment gering. In deze bijdrage verkennen we in hoeverre het Nederlandse materiële strafrecht thans ruimte biedt voor aansprakelijkstelling ter zake van schadeveroorzakend ‘gedrag’ van AI-entiteiten en werpen we de vraag op of behoefte bestaat aan een verruiming van (mogelijkheden tot) strafrechtelijke aansprakelijkheid in dit verband.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Werkstraffen geëist voor aanbieden valse documenten via Telegram

Een 22-jarige man uit Arnhem en een 26-jarige man uit Nijmegen worden verdacht van het plegen van grootschalige fraude via Telegram. Het Openbaar Ministerie eist taakstraffen van respectievelijk 180 en 160 uur. Verdachten boden via een telegramaccount valse documenten aan, waaronder rijbewijzen, vaccinatiebewijzen, BKR-registratie en valse zorgdiploma’s. De mannen leverden de gevraagde documenten niet daadwerkelijk maar lieten klanten vooraf betalen en staken het geld in eigen zak. De oplichting vond plaats van begin april tot begin juni 2023.

Read More
Print Friendly and PDF ^