Artikel: Zelfkritisch op boetebesluiten

Op vrijdag 21 oktober 2022 woonde ik als trotse vader in de Utrechtse Janskerk de diploma-uitreiking bij van mijn jongste zoon. Hij kreeg zijn bachelor-diploma rechtsgeleerdheid uitgereikt en werd voor die gelegenheid toegesproken door (onder meer) sanctierecht-­advocaat Oscar Pluimer, alumnus van de Universiteit Utrecht. Ondanks het feestelijke karakter van de bijeenkomst, hield Pluimer ons een tamelijk somber beeld voor. Aan de hand van indringende voorbeelden uit de rechtspraktijk betoogde hij dat aan de instrumentele functie van het strafrecht vaak meer gewicht wordt toegekend dan aan de waarborgfunctie. Geheel in de traditie van de Utrechtse school, brak hij een lans voor de waarborgfunctie van het recht. Hij sloot af met een oproep aan de studenten in hun latere werkzame leven een scherp oog te houden voor evenwichtige balans tussen die functies.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG Wattel: wanneer terugkomen van onherroepelijke boetebesluiten?

Als een geadresseerde vraagt om een boetebesluit te heroverwegen en daarbij kan wijzen op nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden (nova), dan moet het bestuursorgaan een besluit heroverwegen. Dat geldt ook als er geen nova zijn (gesteld), maar het evident onredelijk zou zijn om van heroverweging af te zien. Maar wanneer is het nu evident onredelijk om niet tot heroverweging over te gaan? De rechtspraak tot nu toe is sterk casuïstisch. Op verzoek van de president van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) gaat advocaat-generaal Wattel (A-G Wattel) in op de vraag wanneer sprake is van ‘evidente onredelijkheid’, als het gaat om de heroverweging van een boetebesluit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voorzieningenrechter oordeelt dat burgemeester bevoegd is coffeeshop te sluiten

Rechtbank Noord-Nederland 21 december 2022, ECLI:NL:RBNNE:2022:4968

De voorzieningenrechter heeft op 21 december 2022 uitspraak gedaan in een zaak waarin de burgemeester van Groningen coffeeshop de Driemaster heeft gesloten voor vier maanden wegens de aanwezigheid van een te grote handelsvoorraad softdrugs, meer dan de toegestane 500 gram. De Driemaster heeft gevraagd het besluit van de burgemeester op te schorten tot op het bezwaar tegen het besluit is beslist.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Heroverweging van definitieve boeten; conclusie raadsheer advocaat-generaal Wattel

Een definitief geworden besluit van een bestuursorgaan moet desondanks heroverwogen worden als er nieuwe feiten (nova) zijn of als weigering van heroverweging 'evident onredelijk' is. De president van de Centrale Raad van Beroep heeft raadsheer-AG Wattel om advies gevraagd over de invulling van het criterium 'evident onredelijk' bij een boete opgelegd door een bestuursorgaan die definitief is geworden zonder dat er een rechter naar heeft gekeken. Hij deed dat in een zaak waarin het UWV een boete van € 3.571 niet wilde herzien die was opgelegd aan een WAO-gerechtigde met niet-aangeboren hersenletsel die zijn inlichtingenplicht jegens het UWV had geschonden. Het UWV weigerde heroverweging omdat er volgens hem geen nova waren en het ook niet evident onredelijk was om de boete te handhaven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat is het gevolg van vormverzuim (schending discriminatieverbod) in bestuursrechtelijk onderzoek op opvolgende strafzaak?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 16 november 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:9801

Het hof stelt op grond van het dossier en het verhandelde ter zitting vast dat in het bestuursrechtelijk onderzoek sprake geweest is van een schending van het discriminatieverbod. De gemeente heeft de themacontrole waar Verdachte ook deel van uitmaakte beperkt tot enkel bijstandsgerechtigden van Turkse afkomst of nationaliteit. De begrenzing tot vormverzuimen die zijn begaan bij “het voorbereidend onderzoek” tegen de verdachte, sluit niet uit dat onder omstandigheden een rechtsgevolg kan worden verbonden aan een vormverzuim door een ambtenaar die met opsporing en vervolging is belast, maar dat niet is begaan bij het voorbereidend onderzoek tegen de Verdachte zoals bedoeld in artikel 359a Sv, of aan een onrechtmatige handeling jegens de Verdachte door een andere functionaris of persoon dan zo’n opsporingsambtenaar. Een rechtsgevolg kan dan op zijn plaats zijn indien het betreffende vormverzuim of de betreffende onrechtmatige handeling van bepalende invloed is geweest op het verloop van het opsporingsonderzoek naar en/of de (verdere) vervolging van de Verdachte ter zake van het tenlastegelegde feit.

Read More
Print Friendly and PDF ^