Artikel: De bestuurlijke boete (af)ge(s)temd: naar een verdere onderlinge afstemming tussen bestuursrecht en strafrecht?

Enige tijd geleden al weer, op 14 september 2015, werd het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State Justitie inzake sanctiestelsels bekend dat op 13 juli 2015 aan de (toenmalige) minister van Veiligheid en Justitie werd uitgebracht. Het kritische advies werd ongevraagd uitgebracht en dat kwam (en komt) niet veel voor, hetgeen impliceerde dat er iets belangrijks te melden was. De positie van de justitiabele stond in dat advies centraal en in het persbericht maakte de Afdeling advisering duidelijk dat er heel wat aan de hand was met de rechtsbescherming van de burger in het bestuurlijke boeterecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De grenzen van het bestuurlijke sanctierecht met het privaat- en het strafrecht

In 2009 werd Henny Sackers benoemd als hoogleraar Bestuurlijk sanctierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn oratie vond plaats op 15 januari 2010 en handelde voor een belangrijk deel over de rol van de burgemeester. Hij besteedde onder andere aandacht aan de vraag hoe de verschillende rollen van de burgemeester, hoeder ten opzichte van handhaver, zich tot elkaar verhouden. Anno 2022 heeft deze kwestie op geen enkele wijze aan belang ingeboet. Zo is de ‘taak’ van de burgemeester als sheriff zeer actueel. Deze visie op de rol van de burgemeester kan niet los worden gezien van de aandacht voor de aanpak van ondermijnende misdaad. In de oratie van Sackers komt het woord ‘ondermijning’ geen enkele maal voor. Wat betekent dit? Heeft Sackers ten tijde van zijn oratie iets gemist? Dit is geenszins het geval; in die periode was de aandacht voor ondermijnende misdaad in opkomst en had het nog niet zo aan populariteit gewonnen als dat nu het geval is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafoplegging in arbeidsomstandighedenzaak: een buitenwettelijke bijzondere voorwaarde?

In de strafzaak betreffende een dodelijk ongeval op een bouwplaats in Den Haag op 22 mei 2019 is de hoofdaannemer van dat project – een bouwbedrijf – door de rechtbank Rotterdam veroordeeld wegens overtreding van artikel 32 van de Arbeidsomstandighedenwet en dood door schuld. De strafoplegging is in dit vonnis meest opvallend. Aan de verdachte rechtspersoon is als bijzondere voorwaarde gesteld een bedrag van € 40.000 te betalen aan een stichting die zich inzet voor verplichte nascholing van kraanmachinisten, doch alleen indien die stichting binnen 18 maanden na het ingaan van de proeftijd zal worden aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Alhoewel vanuit menselijk oogpunt wellicht prijzenswaardig, is dit deel van het dictum niet in te passen in de systematiek van het Wetboek van Strafrecht. Deze beslissing van de rechtbank wordt in deze annotatie kritisch beschouwd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Naming and shaming door de AFM; nu ook zónder wettelijke grondslag

Naming and shaming door toezichthouders is wijdverbreid. Ook AFM en, zelfs, DNB doen er inmiddels driftig aan mee. Belangrijke toezichtswetten zoals de Wft en de Wwft kennen zelfs het uitgangspunt dat alle bestuurlijke sancties integraal en ongeanonimiseerd (uiteindelijk) openbaar worden gemaakt. Dat geldt dus ook voor boetebesluiten. Die moeten zelfs vaak vroegtijdig worden gepubliceerd, dus nog voordat een rechter heeft geoordeeld over de rechtmatigheid ervan. De kritiek dat dit in strijd is met de onschuldpresumptie, is al lang verstomd. De publicerende toezichthouder is een gegeven en gaat ook niet meer weg. Op de websites van zowel de AFM als DNB prijken inmiddels vele sanctiebesluiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bernadette Ossendorp Chief Food Safety Officer bij de NVWA

Bernadette Ossendorp is per 1 oktober 2022 benoemd als Chief Food Safety Officer (CFSO) bij de NVWA. Deze functie is belangrijk voor het optimaal inzetten van de toezichtscapaciteit van de NVWA op de grootste voedselveiligheidsrisico's. Tevens is de functie van Bernadette van belang voor het onderhouden van externe verbindingen van de NVWA op het vakgebied. Goed contact met het bedrijfsleven, NGO's, VWS, LNV en autoriteiten in andere landen zijn randvoorwaardelijk om de maatschappelijke opgaven op het gebied van voedselveiligheid te kunnen realiseren.

Read More
Print Friendly and PDF ^