Bibob-register officieel in beheer genomen

De Justitiële Informatiedienst (Justid) heeft vorig jaar het zogeheten Bibob-register ontwikkeld in opdracht van de screeningsautoriteit Justis. Dinsdag 31 januari hebben algemeen directeuren Iep Visser (Justis) en Wijnand Lodder (Justid) hun handtekeningen gezet onder het beheercontract. Hiermee heeft Justid nu officieel het technisch beheer van het register op zich genomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De laatste vijf jaar Wet Bibob

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (hierna: de ‘ Wet Bibob’) heeft volgend jaar 20 kaarsjes op haar taart staan. De wet is in 2003 ingevoerd als bestuurlijk instrument om het faciliteren van criminele activiteiten te voorkomen.[2] Hoewel de eerste geluiden kritisch waren,[3] heeft de wet zichzelf inmiddels bewezen. In de tussentijd is er veel duidelijk geworden over de toepassing van de wet en hebben de nodige aanpassingen plaatsgevonden (of die staan op de planning). In dit overzichtsartikel gaan wij in op deze ontwikkelingen. In dit artikel leggen wij de focus op de ontwikkelingen in de Wet Bibob over de afgelopen vijf jaar op het gebied van vergunningverlening door gemeenten (2018-2022) en de relevante rechtspraak. Ook zal een doorkijk worden geboden naar de toekomst.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wijziging Wet Bibob per 1 oktober 2022 (tweede tranche)

Op 1 oktober 2022 is de gewijzigde Wet Bibob (tweede tranche) in werking getreden. De wetswijziging van de Wet Bibob tweede tranche is een vervolg op de wetswijziging Wet Bibob eerste tranche die op 1 augustus 2020 in werking is getreden. Het wetsvoorstel tweede tranche leidt onder andere tot een verruiming van de bevoegdheden tot informatiedeling tussen het LBB en overheden en tussen overheden onderling. Zo wordt er een tipfunctie tussen overheden onderling geregeld en kunnen overheden via het nieuwe Bibob-register bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB) navragen of eerder een gevaar is gesignaleerd over personen die betrokken zijn bij een vergunning, subsidie, overheidsopdracht of vastgoedtransactie. Overheden krijgen zelf ook toegang tot dit register om hierin hun eigen gevaarsconclusies te registreren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Inwerkingtreding Bibob-register

Per 1 oktober 2022 treedt de gewijzigde Wet Bibob in werking. Het is dan onder meer mogelijk voor overheidsinstanties om onderling en met het Landelijk Bureau Bibob (LBB) informatie uit te wisselen over het gevaar van misbruik van bijvoorbeeld een vergunning. Het uitwisselen van deze informatie gebeurt via het Bibob-register, een online register waarin overheidsinstanties en het LBB gevaarsconclusies en meldingen van terugtrekkingen registreren. Het uitwisselen van deze informatie gebeurt via het Bibob-register, een online register waarin overheidsinstanties en het LBB gevaarsconclusies en meldingen van terugtrekkingen registreren. Dit register is na autorisatie beschikbaar in het Informatieportaal van Justid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het foutief invullen van het Bibob-formulier en de bestuurs- en strafrechtelijke invulling van valsheid in geschrifte

In deze bijdrage staat de vraag centraal of, en zo ja in welke gevallen, het foutief invullen van een Bibob-formulier het vermoeden van valsheid in geschrifte (art. 225 Sr) rechtvaardigt. Op basis van artikel 3 lid 6 Wet Bibob kan een beschikking worden geweigerd of ingetrokken als redelijkerwijs kan worden vermoed dat een strafbaar feit is gepleegd ter verkrijging of behoud van die beschikking. Voor de inkleuring van dat bestuursrechtelijke vermoeden lijkt opzet of oogmerk geen rol te spelen. Dat werpt de vraag op: is fout ook per definitie vals? En vooral: wanneer is fout vals?

Read More
Print Friendly and PDF ^