Ook in hoger beroep celstraf voor fraude met paardenvlees

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 15 maart 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:1017

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag in hoger beroep een 49-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden. Net zoals de rechtbank Oost-Brabant vindt het hof bewezen dat de man als baas van twee bedrijven heeft gefraudeerd. Hij vervalste facturen, pakbonnen en schriftelijke verklaringen en gebruikte die valse documenten bij de handel in vlees.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Boete voor eierhandelaar die Fipronileieren heeft omgekat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Rotterdam een boete van 30.000 euro geëist tegen een eierenhandelaar uit Mijnsheerenland die op grote schaal eieren zou hebben voorzien van een vals herkomstnummer. De werkelijke herkomst van de eieren was onduidelijk. Een deel van de eieren had een te hoog Fipronil gehalte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraffen tot drie jaar geëist vanwege fraude met vlees

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen tot drie jaar en boetes tot 150.000 euro geëist tegen drie bedrijven en de leidinggevenden vanwege fraude met vlees. Uit onderzoek van de opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) blijkt dat door valsheid in geschrift circa 400.000 kilo vlees niet meer herleidbaar was naar de bron, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR) en maakt onderdeel uit van Wageningen University & Research. Op 14 januari 2019 zijn de benodigde documenten in Wageningen ondertekend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is misleiding hetzelfde als voedselfraude?

Onlangs heeft de NVWA de Staat van Voedselveiligheid gepubliceerd. Hierin staat onder andere hoe de NVWA voedselfraude bestrijdt. We stippen daarin ook nog even aan dat wij met voedselfraude iets anders bedoelen dan misleiding. Alleen, wat ik merk is dat misleiding vaak wat vergoelijkend wordt gebruikt. Men wordt liever gezien als misleider dan als fraudeur. De misschien wat teleurstellende boodschap is dat misleiding soms toch echt een vorm is van voedselfraude. Hoe zit dat?

Read More
Print Friendly and PDF ^