Artikel: De betekenis van het grondwettelijk recht op een eerlijk proces voor het huidige en toekomstige strafprocesrecht

Sinds eind augustus 2022 is het recht op een eerlijk proces in artikel 17 lid 1 van de Grondwet neergelegd. In de parlementaire geschiedenis en literatuur worden verschillende functies van deze grondwettelijke codificatie onderscheiden. Zo wordt de grondwetsbepaling onder meer juridische en symbolische meerwaarde toegedicht. In deze bijdrage wordt bekeken of de beoogde functies van deze bepaling worden verwerkelijkt in het Nederlandse strafprocesrecht. In dat verband wordt ook gekeken naar de aanhangige modernisering van het Wetboek van Strafvordering. De auteur concludeert dat een andere omgang met artikel 17 lid 1 Grondwet in de rechtspraktijk nodig is om de beoogde functies van het grondwettelijk recht op een eerlijk proces daadwerkelijk te realiseren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het verlenen van rechten aan natuurentiteiten onderzocht vanuit een juridisch-maatschappelijk en ethisch perspectief

Ruim veertig landen in de wereld slaan een innovatieve juridische weg in op het gebied van natuurbescherming en milieurecht door rechtssubjectiviteit aan natuurentiteiten toe te kennen. Gezien de uitdagingen die Nederland kent op het gebied van biodiversiteitsverlies en vervuiling van grond, water en lucht, lijkt de tijd gekomen om te overwegen of die innovatieve weg het natuurbeschermingsrecht en milieurecht ook in Nederland kan versterken. In dit artikel gaan wij op die vraag in.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Milieucriminaliteit en groene criminologie

In de afgelopen jaren zijn de schadelijke effecten op het milieu vanwege het menselijk handelen centraal komen te staan op de internationale agenda. De wereldwijde vernietiging van regenwouden, de massale uitsterving van soorten en de vervuiling van atmosfeer, grond en water hebben verreikende gevolgen voor al het leven op aarde. Terwijl veel schadelijkheden tegen het milieu (nog) niet gecriminaliseerd zijn, worden steeds meer activiteiten die voorheen legaal waren strafbaar. Bovendien is milieucriminaliteit een van de grootste zwarte markten geworden, na drugshandel, handel in merkvervalsingen en mensenhandel (UNEP & Interpol 2016). Dit roept belangrijke criminologische vragen op over het onderwerp van de studie naar milieucriminaliteit en schadelijkheden tegen het milieu in bredere zin.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Op kosten van (on)gelijk: de proceskostenvergoeding in fiscale (boete)zaken nader bekeken

Zowel in het algemeen bestuursrecht als in het fiscale recht is het gebruikelijk dat een belanghebbende of belastingplichtige die bezwaar maakt (art. 7:15 Awb) of beroep instelt bij de rechtbank (art. 8:75 Awb) in aanmerking kan komen voor vergoeding van (voor door een derde verleende rechtsbijstand gemaakte) kosten van de bezwaar- of beroepsprocedure. Een dergelijke kostenvergoeding wordt – kort gezegd – toegekend op het moment dat het bezwaar of beroep van de belastingplichtige gegrond wordt verklaard en het bestreden besluit, zoals een belastingaanslag, wordt herroepen als gevolg van een aan de Belastingdienst te wijten onrechtmatigheid. In beginsel is bij een dergelijke proceskostenvergoeding sprake van een ‘forfaitaire’ vergoeding, gebaseerd op een puntensysteem. Slechts in uitzonderlijke gevallen is het in het bestuursrecht of fiscale recht mogelijk een zogenoemde ‘integrale’ proceskostenvergoeding te krijgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie: een lege huls

In deze bijdrage wordt de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie onder de loep genomen. Er wordt ingegaan op de gevolgen voor de achterblijvende schuldeisers na een turboliquidatie, alsmede op de gevolgen voor het bestuur van een turbogeliquideerde rechtspersoon. Deze beschouwing zal leren dat de wet niet meer is dan een lege huls.

Read More
Print Friendly and PDF ^