Artikel: De (fiscale) mystiek van crypto ontrafeld

Essers verwelkomt de leden bij de debatmiddag. Na het huishoudelijke deel van de vergadering neemt Kavelaars het woord voor enkele inleidende opmerkingen. Hij begint met een stelling uit Het Financieele Dagblad: “Met de cryptobaronnen in de cel verliest de bitcoin nog meer relevantie.” Deze stelling is volgens hem tekenend voor hoe veelal tegen de cryptowereld wordt aangekeken. Maar, zo merkt hij op, de sprekers hebben vast meer positief nieuws te melden. Hij wijst verder op de waarde van de cryptovaluta die enorm fluctueert. Als fiscalist heeft Kavelaars zich bedacht dat dat toch wel problematisch zou kunnen zijn als dat in de belastingheffing wordt betrokken, zeker als we een vermogenswinstbelasting zouden krijgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Handhaving van het omgevingsrecht: Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht nader bekeken

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet (Ow) na veel debat in werking. Die wet en de bijbehorende regelgeving omvatten bijna alle wetgeving die op de fysieke leefomgeving zien. De Ow moet uiteraard ook gehandhaafd worden. Dat gebeurt via het bestuursrecht door bestuursorganen zoals die van provincies, gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten én door instanties belast met strafrechtelijke handhaving (politie, Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten). Vandaar dat er beleid is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het omgevingsrecht effectief en consistent kan worden gehandhaafd. In de in oktober 2022 vastgestelde Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht is dat beleid neergelegd. Het is een gereedschapskist voor handhavende instanties om het beoogde doel om bij te dragen aan een goede leefomgeving te bereiken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Wetsvoorstel Handhaving sociale zekerheid, balans of nieuwe disbalans

Het socialezekerheidsstelsel in Nederland kent een groot aantal bijzondere wetten waarin de rechten en plichten van een uitkeringsgerechtigde zijn neergelegd. Alhoewel deze wetten elk zien op een specifieke doelgroep en door verschillende uitvoeringsorganisaties worden uitgevoerd (UWV, SVB, gemeenten) hebben zij ook een gemene deler, namelijk de inlichtingenplicht. Deze plicht houdt in dat een uitkeringsgerechtigde op verzoek of uit eigen beweging een uitkeringsinstantie mededeling doet van alle feiten en omstandigheden waarvan redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat zij van invloed kunnen zijn op het recht op uitkering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Een nationale strafbaarstelling van ecocide: een vreemde eend in de strafrechtelijke bijt?

De afgelopen jaren lijkt er vaker in de richting van het strafrecht te worden gekeken voor de (mogelijke) bijdrage die het kan leveren aan het oplossen van milieuproblematiek. Een onderdeel hiervan is de discussie omtrent de strafbaarstelling van ecocide. Ecocide betreft het verwoesten van een ecosysteem of het milieu. Ecocide komt voornamelijk in indirect verband voor. Het gaat om de menselijke gedragingen die zeer ernstige en grootschalige of onherstelbare milieuschade of -vervuiling veroorzaken waardoor een ecosysteem in zijn functioneren wordt aangetast. Door sommige auteurs is gesteld dat klimaatverstoring – waar het bij ecocide ook om gaat – ernstig genoeg is om strafrechtelijk ingrijpen te rechtvaardigen: de huidige klimaatcrisis zou de behoefte voor een ecocide strafbepaling doen toenemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aan het uitkristalliseren: de betekenis van het EU-recht voor de opsporingsbevoegdheden

In zijn rechtspraak heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) twee vereisten geïntroduceerd voor de toepassing van opsporingsbevoegdheden. Het vereiste van voorafgaande toetsing op basis waarvan een rechterlijke instantie of onafhankelijke bestuurlijke autoriteit dient te beslissen over de toepassing, en het vereiste van een ernstig strafbaar feit op basis waarvan uitsluitend de verdenking van een ernstig misdrijf de toepassing rechtvaardigt. De rechtspraak van het Hof van Justitie doet vragen rijzen over de betekenis en de reikwijdte van beide vereisten. De Hoge Raad gaf een voorlopig besliskader en stelde over de vereisten prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie. Zo deden ook rechters uit andere lidstaten. Deze bijdrage beoogt de lezer mee te nemen bij de rechtsontwikkeling en de tussenbalans te geven. De rechtsontwikkeling is nog niet uitgekristalliseerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^