Artikel: Naar een zelfstandige regeling van de netwerkzoeking in het nieuwe strafprocesrecht

In 2014 is het wetgevingstraject Modernisering Wetboek van Strafvordering (hierna: moderniseringsoperatie) van start gegaan. Tijdens de moderniseringsoperatie werd bevestigd dat de huidige opsporingsbevoegdheden onvoldoende soelaas bieden voor de opsporing van strafbare feiten in dit tijdperk van informatietechnologie. De leemte is gedeeltelijk gevuld door de inwerkingtreding van de Innovatiewet Strafvordering (hierna: de Innovatiewet) op 1 oktober 2022. Met deze wet is een nieuwe (tijdelijke) titel ingevoegd in het huidige Wetboek van Strafvordering (hierna: Sv) op grond waarvan pilotprojecten van start zijn gegaan die vooruitlopen op de modernisering. Op basis daarvan wordt de komende jaren geëxperimenteerd met een aantal nieuwe strafvorderlijke bevoegdheden waaraan nu reeds behoefte bestaat. Een daarvan betreft de netwerkzoeking. Simpel gezegd houdt een netwerkzoeking in dat de opsporingsambtenaar vanaf een aangetroffen computersysteem of een geautomatiseerd werk via een netwerkverbinding onderzoek doet in een ander computersysteem of een geautomatiseerd werk, bijvoorbeeld in een cloud.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Europese Commissie stelt nieuwe regels voor tegen greenwashing

Uit onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat meer dan de helft van onderzochte duurzaamheidsclaims vaag, misleidend of ongefundeerd waren. Om dit fenomeen aan te pakken heeft de Europese Commissie twee richtlijnvoorstellen gepubliceerd die de aanpak van dit zogenoemde ‘greenwashing’ zouden moeten versterken. Als de voorstellen de eindstreep halen zullen deze belangrijke wijzigingen met zich mee gaan brengen op het gebied van duurzaamheidsmarketing en -communicatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Kanttekeningen bij de modernisering van het verdachte-begrip

Het voorstel om in het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering het verdachte-begrip te herijken kan worden onderschreven. Het voorgestelde verdachte-begrip brengt echter mee dat aan de hoedanigheid van verdachte verbonden verdedigingsrechten pas van toepassing zijn zodra iemand feitelijk als verdachte is aangemerkt. Dit verschil met het huidige verdachte-begrip heeft als consequentie dat iemand die ten onrechte niet of nog niet als verdachte wordt aangemerkt verdedigingsrechten mist. Deze consequentie van het wetsvoorstel is niet onderbouwd en mogelijk onvoldoende onderkend.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Openheid over calamiteiten

De discussie over de vraag welke mate van openheid er naar patiënten en hun naasten moet worden betracht in het geval van een calamiteit is door de uitspraak die de Hoge Raad in februari 2023 deed in de Prisma-zaak geïntensiveerd. Maar niet alleen de uitspraak van de Hoge Raad leidt tot hernieuwde aandacht voor dit onderwerp. Ook de eerste evaluatie van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de reactie van de minister daarop dragen daaraan bij. En dat geldt ook voor recente uitspraken van tuchtcolleges over calamiteitenrapportages en de veranderde aanpak van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met betrekking tot calamiteiten. In deze bijdrage bespreek ik al deze ontwikkelingen, om een antwoord te kunnen geven op de vraag waar we nu staan ten aanzien van openheid over calamiteiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Finnius Vooruitblik 2024 Financieel toezichtrecht

De Finnius Vooruitblik 2024 zet de belangrijkste ontwikkelingen in 2024 binnen het financieel toezichtrecht voor u op een rij. Daarbij wordt ingegaan op onze verwachtingen voor nieuwe regelgeving en speerpunten van de Europese en Nederlandse toezichthouders.

Read More
Print Friendly and PDF ^