Vrijspraak rechtspersoon van valsheid in geschrifte nu omschrijving op facturen niet vals is: dat bedragen niet in redelijke verhouding staan tot verrichte diensten maakt facturen niet vals

Gerechtshof Den Haag 24 november 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:2319

Aan de verdachte is tenlastegelegd dat sprake is van het opmaken van 24 valse facturen, waarbij de valsheid van die facturen erin gelegen is dat daarin ten onrechte werk in rekening wordt gebracht voor “bemiddeling financiering”, terwijl van dergelijke werkzaamheden geen sprake zou zijn geweest. Het hof is van oordeel dat de omschrijving op de facturen niet als vals kan worden aangemerkt. Er is immers in enige mate bemiddeld bij de totstandkoming van derivatencontracten die dienden ter financiering van de activiteiten van de betreffende corporaties. Dat de bedragen die daarmee gemoeid waren niet in een redelijke verhouding staan tot de verrichte diensten en dat die bedragen werden overgemaakt in het kader van een afspraak om de dankzij de bemiddeling gerealiseerde omzet te delen, maakt die facturen daarmee nog niet vals.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor meermalen feitelijk leidinggeven aan schuldwitwassen

Gerechtshof Amsterdam 27 november 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2848

De Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het meermalen feitelijk leidinggeven aan schuldwitwassen. Twee vennootschappen hebben in het kader van de Seed Capital regeling diverse geldbedragen ontvangen van het startersfonds BV 1. De vennootschappen speelden een rol in zogenoemde kasrondes waarin de ten behoeve van die vennootschappen ontvangen gelden, die toebehoorden aan bedrijf, werden rondgepompt. Middels het doorstorten van de gelden naar verschillende (rechts)personen, waardoor de herkomst van het geld werd verhuld, leverde de Verdachte als feitelijk leidinggever van die gedragingen een essentiële bijdrage aan het witwassen van die gelden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling bedrijf na ontsmetten honderden pluimveestallen met bestrijdingsmiddel waar het verboden en schadelijke fipronil in zat

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 29 november 2023, ECLI:NL:GHARL:2023:10057

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het op de markt brengen van fipronil, waarvan zij wist of had moeten weten dat dit schadelijk was voor het leven of de gezondheid, terwijl zij dit schadelijk karakter verzweeg voor de afnemers. Verdachte heeft ook enkele andere verboden biociden in voorraad gehad en gebruikt. Door dit middel zomaar op de land 1 markt te brengen, heeft Verdachte het doel dat met de nationale en Europese regelgeving op het gebied van de gezondheid van mensen en dieren en van het milieu wordt gediend, doorkruist.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Fiscale fraude: Integrale vrijspraak verdachte die als accountant / financieel adviseur werkzaam was voor de B.V.

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 21 november 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:3893

Verdachte is door de B.V. mede aangetrokken om de administratie op orde te brengen. Daardoor was er geen opzet van de B.V. om de administratie zodanig te voeren dat er een niet sluitende administratie was waardoor niet te allen tijde de rechten en verplichtingen van de B.V. en andere voor de heffing van belasting van belang zijnde gegevens konden worden gekend. Omdat de Verdachte zich er juist voor inspande om de administratie van de B.V. op orde te krijgen en daarnaast niet hijzelf maar de B.V. de administratieplichtige is in de zin van art. 52 lid 2 AWR, wordt hij ook hiervoor vrijgesproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

5 jaar later: lagere straffen voor omkoping bij woningcorporatie Vestia, korting voor klokkenluiden, overwegingen over lasthebberschap

Het gerechtshof Den Haag veroordeelt twee mannen voor omkoping bij woningcorporatie Vestia. Dit 5 jaar na de uitspraak in eerste aanleg. Een van de mannen was de treasurymanager van de woningcorporatie en maakte – in strijd met de afspraken - gebruik van een tussenpersoon. De tussenpersoon kreeg voor iedere transactie een fee betaald door de bank, waarna hij de helft betaalde aan de treasurymanager. In totaal werd op die manier een bedrag van ongeveer €10 miljoen euro betaald aan de treasurymanager van Vestia. Het hof legt de treasurymanager een gevangenisstraf van 30 maanden op, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De tussenpersoon krijgt een taakstraf van 460 uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar opgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^