Stan­daard­boe­te voor over­tre­ding Wet ar­beid vreem­de­lin­gen is on­re­de­lijk

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 13 juli 2022, ECLI:NL:RVS:2022:1973

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet haar boetebeleid voor overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen aanpassen. De minister moet daarbij rekening houden met de mate van verwijtbaarheid van de overtreding. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak gaat over een boete die de minister had opgelegd aan een bedrijf dat stages aanbood in de tuinbouw.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ABRvS: boete mag geen hoofdelijke aansprakelijkheid bepalen voor derden

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 13 oktober 2021, ECLI:NL:RVS:2021:2295

De aansprakelijkheid voor de betaling van een opgelegde boete ligt, gelet op artikel 4:85, eerste lid, onder b, van de Awb bij degene aan wie de boete is opgelegd. De Awb biedt geen grondslag om, naast de aansprakelijkheidsregelingen in het Burgerlijk Wetboek voor betaling van schulden, andere (rechts)personen dan de overtreder bij beschikking aansprakelijk te stellen voor de betaling van de boete of een deel daarvan die aan die overtreder is opgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aan­be­ve­ling aan be­stuurs­rech­ter: pas rech­ter­lij­ke even­re­dig­heids­toets aan

De bestuursrechter moet zijn evenredigheidstoets van bestuurlijke maatregelen, zoals een woningsluiting of een dwangsom, aanpassen. Dat vinden de staatsraden advocaat-generaal Widdershoven en Wattel die vandaag (7 juli 2021) hun conclusie uitbrachten over de evenredigheidstoets door de bestuursrechter. De bestuursrechter zou de evenredigheid van bestuurlijke maatregelen moeten toetsen zoals dat in het Europese recht gebeurt. Verder zou de bestuursrechter de intensiteit van zijn toets moeten laten afhangen van de concrete belangen die bij een bestuurlijke maatregel zijn betrokken en van de vraag in hoeverre die maatregel de grondrechten aantast.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het delict valsheid in geschrift en het onjuist invullen van het Bibob-vragenformulier: Een vergelijking tussen de bestuursrechtelijke en de strafrechtelijke procedure

In deze bijdrage wordt onderzocht wat het gevolg dient te zijn voor de Bibob-procedure, indien de strafrechter de verdachte onherroepelijk vrijspreekt voor valsheid in geschrift wegens het niet naar waarheid invullen van het Bibob-formulier. Ten eerste wordt in deze bijdrage aandacht besteed aan de gevolgen van het onjuist ingevulde Bibob-formulier. Ten tweede wordt een recente uitspraak van de Afdeling besproken, waarin een vergunning wordt geweigerd op grond van de Wet Bibob wegens vermoedelijk gepleegd valsheid in geschrift ter verkrijging van de vergunning.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Medewerkingsverplichting vanaf 1 juli 2021 door bestuursorganen zelfstandig afdwingbaar

In het bestuursrecht moet je meewerken aan het uitoefenen van toezicht door een toezichthouder (artikel 5:20 Awb). In het nieuwe artikel 5:20, lid 3, Awb is nu geregeld dat ieder bestuursorgaan de medewerkingsplicht kan handhaven via een last onder dwangsom of bestuursdwang. Daarmee hebben bestuursorganen (en toezichthouders) een belangrijke nieuw instrument in handen.

Read More
Print Friendly and PDF ^